vineri, 29 martie, 2024

Tara in care se moare de prea multa munca da concediu fortat. Angajatii il refuza

Distribuie:

Publicat:

Intrarea intr-o noua era imperiala este intampinata cu bucurie in Japonia, insa concediul de 10 zile acordat cu aceasta ocazie tuturor angajatilor ii nemultumeste pe majoritatea japonezilor, arata un sondaj de opinie al cotidianului Asahi.

Traditionala "saptamana de aur" a fost prelungita, iar vacanta va dura anul acesta din 27 aprilie pana in 6 mai, inclusiv. Sondajul arata ca numai 35% din japonezi sunt satisfacuti de aceasta masura, in timp ce 45% se declara nemultumiti, scrie Agerpres.

AFP citeaza declaratia unui angajat in domeniul financiar, la Tokyo: "Recunosc ca, avand 10 zile de vacanta dintr-o data, nu prea stiu cu ce sa-mi umplu timpul. As putea calatori, dar va fi plin si scump peste tot. Probabil ca pana la urma o sa raman la parinti".

Parerea sa este si a celor mai multi japonezi, care nu sunt obisnuiti cu concediile lungi. Conform datelor Ministerului Muncii, anul trecut angajatii si-au luat in medie doar noua zile libere din cele 18 la care ar avea dreptul in medie.

Si cei care vor lucra in perioada de vacanta sunt ingrijorati. O astfel de persoana a explicat pe Twitter: "Pentru parintii din sectorul serviciilor (de exemplu din restaurante) e o problema dificila. Centrele de ingrijire, cresele – totul va fi inchis".

Nici bancile nu vor avea program de lucru, iar clientii sunt sfatuiti sa retraga suficient numerar, pentru a nu ramane fara bani daca se golesc bancomatele.

Cele mai multe magazine vor fi totusi deschise, iar operatorii din turism se asteapta la o cerere crescuta. "Pentru majoritatea ofertelor noastre s-au gasit cumparatori inca de anul trecut", a explicat un purtator de cuvant al Nippon Travel Agency, adaugand ca multi clienti s-au inscris pe liste de asteptare.

In afara de vacanta, japonezii primesc cu seninatate si bunavointa abdicarea imparatului Akihito si inceputul noii ere imperiale, care a fost deja denumita oficial Reiwa (frumoasa armonie). Un sondaj al televiziunii publice NHK arata ca marea majoritate exprima sentimente pozitive si respect pentru suveran, 22% din cei care au raspuns sunt indiferenti, dar nu se manifesta aproape deloc ostilitate.

”Karoshi” sau moartea prin exces de munca

Japonia este recunoscuta in toata lumea din cauza muncii in exces si a numarului foarte ridicat de ore suplimentare pe care le muncesc angajatii.

In prezent, durata legala de munca este de 40 de ore pe saptamana, completata de un plafon teoretic de 45 de ore suplimentare pe luna, care dispare insa in neant atunci cand exista un acord intre angajati si companii. Insa multi depasesc 100 de ore suplimentare pe luna in perioadele cu activitate intensa.

Daca tarile occidentale pot cu dificultate sa inteleaga un astfel de devotament fata de munca, salariatii din Japonia ”accepta sa munceasca mai mult in contrapartida cu protejarea locului lor de munca”, explica un expert nipon.

Japonia incearca de ani de zile sa incurejeze angajatii marilor corporatii sa nu mai lucreze ore suplimentare, dar fara succes. Tocmai de aceea, autoritatile de la Tokyo iau in calcul inclusiv varianta de a-i plati pe salariati sa plece mai devreme de la munca.

Obsesia pentru munca a japonezilor a devenit o preocupare constanta pentru autoritati in ultimii ani, ca urmare a unui numar considerabil de decese si sinucideri puse pe seama suprasolicitarii la locul de munca sau a depresiei.

Unul dintre aceste cazuri a atras atentia in 2015, de Craciun, cand Matsuri Takahashi, de 24 de ani, s-a sinucis pe 25 decembrie, dupa ce lucrase mai bine de 100 de ore peste program, in acea luna. Moartea ei se adauga celor peste 2.100 de decese cauzate de sinucideri sau de suprasolicitare la locul de munca.

In Japonia, mortile din suprasolicitare la serviciu sunt atat de dese incat pentru ele s-a definit chiar un cuvant: KAROSHI. Primul asemenea caz a fost raportat in 1969, cand un barbat de 29 de ani, casatorit, a murit in departamentul de curierat al celui mai mare ziar national.

Cele mai dese cauze pentru Karoshi sunt atacul de cord si atacul cerebral. Din 1987, Ministerul Muncii a inceput sa publice statistici legate de Karoshi pentru a atrage atentia publica asupra acestui fenomen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img