joi, 18 aprilie, 2024

Telina este afrodisiac, reduce stresul si scade colesterolul

Distribuie:

Publicat:

Toata lumea foloseste telina în bucatarie, în diferite feluri, însa putin stiu ca ea se poate folosi si ca o planta medicinala. Telina este originara din sudul Europei, era cunoscuta de greci înca din Antichitate, iar cu 500 de ani i.H. chinezii o foloseau deja în bucatarie. De la ea se poate consuma atat radacina, cat si tulpina sau frunzele si are diverse efecte terapeutice.

Telina se poate folosi ca si afrodisiac
telina este cunoscuta ca fiind un remediu împotriva impotentei si a frigiditatii. Se pare ca aceasta reputatie de stimulent sexual i se trage de la efectele sale vasodilatatoare. În plus aceasta leguma contine numeroase vitamine, saruri minerale si oligoelemente cu rol important în refacerea si reglarea functiilor sexuale.

Telina reduce nivelul hormonului de stres
Deasemenea, reduce nivelul hormonului de stres. telina contine anumiti compusi care relaxeaza peretii arterelor, astfel ca sangele poate circula prin vase la o presiune mai mica. De asemenea, ei reduc nivelul hormonului de stres, unul dintre factorii care determina constrictia vaselor de sange. Actiunea benefica telinei asupra tensiunii arteriale se datoreaza mineralelor pe care le contine (potasiu, calciu si magneziu. De aceea ideal e sa bei dimineata pe stomacul gol, o jumatate de pahar de suc de telina proaspat stors, timp de doua-trei saptamani.

Telina scade colesterolul
telina se poate folosi pentru a putea sa scada colesterolul. Acest lucru a fost demonstrat în urma unor teste facute pe animale. Într-o perioada de opt saptamani, extractul de telina s-a dovedit ca a facut miracole.

Telina combate depresia
Totodata, telina combate depresia. telina este recunoscuta pentru capacitatea de a reechilibra sistemul nervos, fiind folosita ca si remediu împotriva tulburarilor ca depresia, nervozitatea si insomnia. Semintele de telina, consumate sub forma de infuzie, au efecte calmante, sedative, tranchilizante.

Telina reduce hipertensiunea arteriala
Este o planta cu o valoare energetica remarcabila datorita continutului bogat în vitamine (A, B, C, K), minerale (magneziu, fier, cupru, iod, mangan, calciu) si acid folic. Potasiul si calciul din compozitie, precum si efectul sau diuretic joaca un rol important în prevenirea si reducerea hipertensiunii arteriale. Pentru a beneficia de puterile sale vindecatoare trebuie sa o folosesti cruda, gatita sau sub forma de suc.

Telina amelioreaza durerile cauzate de reumatism
O cura intensiva cu suc de telina este eficienta împotriva reumatismului, artritei si gutei. Pentru asta e bine sa consumi o jumatate de pahar pe zi în care se adauga o lingurita de suc de lamaie, timp de 15-20 de zile. În plus, sucul de telina este util si în cazul durerilor de cap, al crampelor musculare, al oboselii sau al obezitatii, dar amelioreaza si durerile de articulatii.

Telina stimuleaza functia renala
Deasemenea, stimuleaza functia renala. telina asigura o buna functionare a rinichilor si elimina toxinele din sange. Datorita potasiului si sodiului are actiune diuretica si depurativa. Acestea stimuleaza producerea de urina si ajuta la eliminarea excesului de lichide din tesuturi. În plus, prin prisma proprietatilor antiseptice si antiinflamatorii, combate si previne infectiile tractului urinar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img