joi, 28 martie, 2024

Tensiunea arteriala crescuta ar putea contribui la aparitia Alzheimerului

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu sugereaza ca ar putea exista o asociere intre tensiunea arteriala crescuta si boala Alzheimer.

Studiul a fost realizat pe baza unor descoperiri anterioare privind sistemul de indepartare a reziduurilor din creier realizat de Maiken Nedergaard, codirector al Centrului pentru Neuromedicina din SUA. Lucrarea anterioara arata  modul in care fluidul cerebrospinal pompat in creier ducea la eliminarea reziduurilor. De asemenea, cercetarea mai demonstra ca sistemul glimfatic de eliminare a deseurilor este mult mai activ atunci cand dormim si poate fi degradat de accidente vasculare cerebrale sau traume, scrie descopera.ro, care citeaza MedicalXpress.

Cercetarea recenta arata, in detaliu, modul in care functiile sistemului glimfatic din spatiile perivasculare inconjoara arterele din membrana externa a creierului. Astfel, Humberto Mestre, doctorand din cadrul laboratorului lui Nedergaard, a injectat particule in fluidul cerebrospinal al soarecilor si apoi a utilizat doua microscoape cu fotoni pentru a crea videoclipurile in care este prezentata miscarea particulelor prin spatiile perivasculare.

Prin analizarea videoclipului specialistii au reusit sa obtina mai multe informatii privind activitatea din timpul acestui flux. Specialistii au descoperit ca fluidul cerebrospinal este sincronizat cu bataile inimii. De asemenea, atunci cand tensiunea arteriala crescuta era indusa la soareci, fluxul incetinea, nefiind la fel de eficient. Astfel peretii arterelor trebuie sa se contracte mai tare pentru a-si pastra forma. „Acest aspect este extrem de important deoarece aparitia timpurie a tensiunii arteriale este considerata un factor de risc al aparitiei Alzheimerului la oameni”, a declarat Douglas Kelley, specialist in dinamica fluidelor. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img