sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Teodorovici, despre salariile de la Finante: Am renuntat la alte cheltuieli pentru un stimul financiar

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Finantelor Publice a renuntat la unele cheltuieli pentru anul 2016 pentru a majora salariile celor care sunt in sistem, limita de cheltuieli aprobata de Guvern pentru anul viitor fiind aceeasi, a declarat luni ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

“Este un principiu pe care mi l-as dori foarte mult sa fie, incepand cu anul viitor, prevazut in bugetul pe 2016, si anume: fiecare ordonator de credite sa poata sa decida, in baza unei abordari mult mai eficiente, cum are de gand sa reformeze sistemul, si poate chiar sa renunte la o parte din cheltuielile nejustificate sau care nu au o valoare adaugata, asa cum ne dorim cu totii, ca sa indrepte o astfel de resursa catre partea de personal, catre cei care merita sa ramana in sistem. Este ceea ce noi, la Finante, am avut in vedere, in sensul ca, pentru anul 2016, limita de cheltuieli pe care noi o avem aprobata de Guvern este aceeasi, nu s-a schimbat, in sensul ca am renuntat la alte cheltuieli de care puteam sa ne dispensam pentru a putea sa avem un astfel de stimul financiar pentru cei care sunt in sistem”, a mentionat Eugen Teodorovici.

Aproximativ 5.700 de salariati din Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili si Agentia Nationala de Achizitii Publice vor beneficia de majorarea salariilor de baza, in medie, cu 22%, potrivit unui comunicat al MFP transmis vineri.

Ministrul Finantelor a subliniat ca Fondul Monetar International “a cerut in mod expres, pentru ANAF si pentru marii contribuabili, sa fie o crestere salariala”.

“De asemenea, Comisia Europeana a cerut (crestere salariala, n.r.) pentru cei de la achizitii publice, de la cei care se asteapta sa puna la punct un sistem de achizitii mult mai performant, iar cei de la ANAF, stim foarte bine, au muncit in 2015, efectiv, intr-un mod substantial, sa spunem, au adus la bugetul de stat sume importante. Asteptam tot de la ei, mai departe, ca in 2016 sa isi mentina cel putin acelasi nivel de activitate. Fara un astfel de stimul financiar, efectele pot fi mult mai mici”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Reprezentantii Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX au declarat vineri ca majorarea de peste 50% a salariilor de baza acordata de la 1 noiembrie 2015 angajatilor din sectorul finante vizeaza doar salariatii din structurile centrale, fapt pentru care, luni, toate sindicatele afiliate la SED LEX vor organiza sedinte cu membrii de sindicat pentru a decide reactia la nivel national fata de aceasta decizie a Guvernului.

In context, ministrul Finantelor a tinut sa faca o clarificare referitoare la aceasta crestere a salariilor de la Ministerul Finantelor, mentionand ca majorarea este, in medie, de 22%.

“Nu este o crestere de 60%. Sunt 25 de clase salariale, ceea ce inseamna o crestere salariala de 22%, ca si medie. Astazi am avut o discutie cu colegii de la sindicate pentru a gasi cea mai adecvata formula in acest sens si vom continua astazi discutiile”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img