miercuri, 24 aprilie, 2024

Terapia care poate vindeca autismul

Distribuie:

Publicat:

Transformarea mediului bacterian al intestinelor copiilor diagnosticati cu autism ar putea usura semnificativ severitatea conditiei, conform unui studiu publicat recent de cercetatorii de la Arizona State University.

Cercetatorii descoperisera deja ca o doza sanatoasa de microflora face ca problemele asociate cu tulburarea de spectru autist (TSA) sa devina mai mici sau sa dispara pentru cel putin cateva luni de la terminarea tratamentului, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. Dar pentru a fi luata in serios ca o potentiala terapie, este nevoie de imbunatatiri pe termen lung. Astfel, cercetatorii s-au intors la grupul original de voluntari, observand ca noii microbi s-au stabilit bine.

„In lucrarea noastra originala din 2017, am relatat o crestere in diversitate a bacteriilor benefice dupa transplant, iar dupa doi ani, vedem ca diversitatea era chiar si mai mare, iar prezenta microbilor benefici a ramas”, a precizat Dae-Wook Kang, unul dintre membrii echipei de cercetare. „Multi copii cu autism au probleme gastrointestinale, iar unele studii, inclusiv ale noastre, au gasit ca acesti copii au simptome mai severe ale autismului”, a precizat Rosa Krajmalnik-Brown.

Cercetarea a inclus 18 copii cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani. Toti voluntarii au fost diagnosticati cu autism si cu probleme gastrointestinale moderate spre severe. Grupul a fost comparat cu un grup de control de 20 de indivizi, care nu aveau TSA sau probleme intestinale.

Ambele grupuri au fost tratate timp de 10 saptamani si au avut supuse testelor in 8 saptamani dupa aceea. „Noua lucrare arata ca si la doi ani dupa terminarea tratamentului, participantii au o reducere medie de 58% a simptomelor gastrointestinale. De asemenea, parintii multor participanti au relatat o imbunatatire lenta dar constanta a simptomelor TSA”, a adaugat Krajmalnik-Brown.

O evaluare externa folosind un instrument standard de diagnosticare a TSA a ajuns la concluzia ca 83% din cei din grupul initial sunt in partea severa a spectrului. Doi ani mai tarziu, procentul a scazut la 17%. Chiar si mai uimitor, dupa 2 ani, 44% nu mai intrau nici in partea slaba a spectrului. Per total, severitatea tulburarii de spectru autist a fost redusa cu 47%, iar pentru o terapie care nu are aproape deloc efecte secundare, aceasta reprezinta un pas important pentru elaborarea unui tratament eficient. A.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img