joi, 28 martie, 2024

Testul de sange care ar putea detecta din timp autismul

Distribuie:

Publicat:

In ultima perioada, cercetatorii isi concentreaza din ce in ce mai mult energia spre dezvoltarea unor teste de sange care sa depisteze o varietate de boli si afectiuni.

Cativa oameni de stiinta britanici si italieni se apropie de dezvoltarea unui test de sange si urina care ar putea depista din timp autismul. Noul procedeu ar putea duce la diagnosticarea starii, dar ar putea ajuta si la dezvoltarea de tratamente, spun cercetatorii. Testele cauta daune ale anumitor proteine, care, s-ar parea, sunt mai mari la copiii cu tulburari ale spectrului autist.

Echipa, formata din cercetatori de la Universitatea din Warwick si de la Universitatea din Bologna, a testat 38 de copii cu autism si 31 fara tulburari ale spectrului. Acestia au avut varsta cuprinsa intre cinci si 12 ani.

Cercetatorii au cautat diferentele din probele de sange si urina dintre cele doua grupuri. Atunci cand au analizat plasma din sange, copiii cu autism au avut proteinele mult mai deteriorate.

„Am constatat ca numarul proteinelor deteriorate poate fi o cauza pentru dezvoltarea autismului”, spune Paul Thornalley, profesor la Universitatea din Warwick, cel care a condus studiul.

Chiar si asa, oamenii de stiinta avertizeaza ca testele sunt departe de a fi supuse testarii clinice. Pentru asta e nevoie de mult mai multe studii. Cercetarea a fost efectuata pe un numar mic de voluntari, iar rezultatele nu pot fi generalizate.

Autismul este o tulburare care afecteaza, in principal, interactiunea sociala. Astfel, copiii  mai ales, dezvolta un spectru larg de probleme comportamentale, inclusiv hiperactivitate, anxietate sau tulburari de vorbire.

Studiile anterioare au constat ca 30% din cazuri au cauze genetice. Restul de 70% sunt cauzate de o combinatie de factori de mediu, mutatii si genetica.

In prezent, daca un copil este suspectat de autism, medicii efectueaza o serie de teste comportamentale. Acestea necesita timp si nu pot oferi un diagnostic precis. Un test biologic, ca cel de sange, ar oferi un diagnostic rapid si mult mai eficient.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img