joi, 25 aprilie, 2024

Testul online care iti spune cat de probabil e sa suferi de boli de inima

Distribuie:

Publicat:

n test disponibil pe internet ii poate ajuta pe tineri sa isi afle riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la varsta mijlocie – la timp pentru a face schimbari in ceea ce priveste stilul de viata astfel incat sa fie minimizata posibilitatea aparitiei unui infarct sau a unui atac cerebral – conform unui studiu realizat in Statele Unite.

O echipa de oameni de stiinta a examinat acuratetea rezultatelor obtinute in urma completarii sondajului online “Healthy Heart Score”, disponibil la adresa:healthyheartscore.sph.harvard.edu/#summary, care ia in calcul mai multi factori ce tin de stilul de viata si care pot influenta riscul de boli cardiovasculare: fumatul, greutatea corporala, nivelul de activitate fizica, consumul de alcool, de fructe, legume, cereale integrale si nuci, bauturi indulcite cu zahar si carne rosie si procesata.

Acest instrument a functionat “moderat de bine” pentru prezicerea riscului de boli de inima in cazul unui grup format din aproape 5.000 de persoane adulte, monitorizate timp de aproape doua decenii, incepand din jurul varstei de 20 de ani, au notat cercetatorii in cadrul studiului publicat in “JAMA Internal Medicine”.

“Nu este surprinzator ca factorii din “Healthy Heart Score” – dieta, exercitiul fizic, fumatul, alcoolul si indexul de masa corporala – prezic bolile de inima din viitor”, sustine autoarea principala a studiului, doctor Holly Gooding de la Scoala de Medicina Harvard Medical School si de la Spitalul pentru Femei Brigham din Boston, Statele Unite.

“Ceea ce este surprinzator este modul eficient in care factorii ce tin de stilul de viata, calculati inainte de implinirea varstei de 30 de ani, pot prezice riscul de boli de inima, chiar si la tinerii adulti care nu prezinta alti factori de risc pentru boli de inima, precum hipertensiune, colesterol marit si diabet”, a precizat Gooding pentru sursa citata.

Oamenii de stiinta au testat acest instrument folosind informatii colectate timp de 25 de ani in cadrul studiului “Riscul de Dezvoltare de Boli Arteriale Coronare la Tinerii Adulti (Coronary Artery Risk Development in Young Adults – CARDIA) “.

Participantii aveau, in medie, 25 de ani cand s-au alaturat acestui studiu. Dintre cei 4.893 de subiecti, 427 – sau circa 9% – prezentau cel putin un factor de risc clinic pentru boli de inima, precum hipertensiune, colesterol marit sau diabet.

Jumatate dintre persoanele cuprinse in cercetare au fost monitorizate timp de aproape trei decenii.

In timpul studiului, 64 dintre femei au avut in total 69 de evenimente asociate bolilor de inima, precum infarct sau atacuri cerebrale. Acest lucru se traduce printr-un risc anual de 0,9 evenimente la fiecare 1.000 de femei. In aceeasi perioada, 99% dintre barbati au avut in total 104 evenimente, riscul anual calculat fiind de 1,75 la fiecare 1.000 de barbati.

La inceputul studiului, numai una din patru persoane care au avut ulterior un eveniment cardiac au prezentat factori de risc evidenti, precum hipertensiune sau diabet. Insa grupul care s-a confruntat cu evenimente precum infarct si atacuri cerebrale a obtinut cele mai slabe scoruri in cadrul sondajului “Healthy Heart Score”, la inceputul studiului.

Una dintre limitarile cercetarii este faptul ca majoritatea factorilor au fost evaluati prin instrumentul disponibil online completat pe baza autoevaluarii, nu pe informatii obiective, colectate de medici, precizeaza autorii.

sursa: ziare.com

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img