joi, 18 aprilie, 2024

Theresa May, in stare de soc: Iranul a anuntat ca a arestat ‘cartita’ britanica

Distribuie:

Publicat:

Premierul britanic Theresa May s-a declarat miercuri 'profund îngrijorată' de condamnarea în Iran a unei angajate iraniene a British Council, indentificată ca Aras Amiri de către centrul cultural britanic, la zece ani de închisoare pentru spionaj, informează France Presse, potrivit agerpres.ro.

'Este un caz foarte şocant', a denunţat Theresa May în cursul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la guvern, la două zile după anunţul condamnării acestei tinere arestată în 2018 în Iran.

Ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a propus o întâlnire cu familia acesteia.

'Colega noastră, se pare, Aras Amiri a fost condamnată de către autorităţile iraniene. Suntem consternaţi de această condamnare şi profund îngrijoraţi de securitatea şi starea ei', a declarat marţi Ciaran Devane, directorul general al British Council.

În mai 2018, centrul a informat cu privire la arestarea tinerei Aras Amiri, o studentă iraniană care locuieşte în Regatul Unit, în timp ce se afla într-o vizită la familia sa în Iran.

Un purtător de cuvânt al autorităţii judiciare din Iran a anunţat luni condamnarea la 'zece ani de închisoare' a 'unei cetăţene iraniene responsabile de biroul "Iran"' al British Council, care a 'cooperat cu agenţiile de spionaj britanice' şi a depus 'mărturii', fără a-i dezvălui identitatea.

Ea era responsabilă de proiecte culturale de 'infiltrare' şi a fost arestată 'în urmă cu peste un an' de serviciile de informaţii şi securitate iraniene, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, citat de agenţia de presă Mizan.

'Noi respingem ferm aceste acuzaţii', a reacţionat Ciaran Devane. 'British Council nu are nicio activitate în Iran şi Aras nu s-a dus în Iran să muncească', a spus el. 'Aras a fost angajată la Londra timp de cinci ani pentru a face mai cunoscută cultura iraniană în Marea Britanie, de exemplu, prin încurajarea traducerii cărţilor iraniene în limba engleză', a indicat directorul British Council.

Această condamnare intervine într-un climat tensionat între Iran şi Regatul Unit cu privire la irano-britanica Nazanin Zaghari-Ratcliffe (40 de ani), arestată pe aeroportul din Iran în 2016 după ce îşi vizitase familia.

Angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, legată de agenţia de presă canadiano-britanică cu acelaşi nume, Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost condamnată în septembrie 2016 la cinci ani de închisoare pentru participarea la manifestaţiile din 2009 împotriva regimului, ceea ce ea dezminte. Londra i-a acordat protecţie diplomatică în luna martie trecut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img