vineri, 29 martie, 2024

Tigările electronice duc la cancer de vezica urinara

Distribuie:

Publicat:

Tigările electronice duc la cancer. O analiză recenta a descoperit șase substanț, care au o legătură puternică cu cancerul vezicii urinare, în urina persoanelor care au folosit țigări electronice și alte produse din tutun, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord Lineberger Comprehensive Cancer Center și NYU Langone Health raportat.

În studiul din revista European Urology Oncology, cercetătorii au compilat rezultatele a 22 de studii diferite care au analizat urina persoanelor care au folosit e-țigarete sau alte produse din tutun, inclusiv țigările, pentru a verifica dacă există dovezi ale compușilor legați de cancer sau ale biomarkerilor acestor compuși. Au gasit sase biomarkeri sau compusi cu o legatura puternica cu cancerul vezicii urinare.

„Fumatul este factorul de risc nr.1 modificabil de comportament pentru cancerul vezicii urinare”, a declarat Marc Bjurlin, profesor asociat de urologie la UNC School of Medicine. „Există acum o literatură în curs de evoluție care arată că persoanele care folosesc tigari electronice pot să aibă cancerigene similare în urină ca și utilizatorii de țigări combustibile.”

Tigările electronice duc la cancer

În timp ce agențiile de sănătate publică, inclusiv Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, au avertizat că există riscuri de vapori pentru sănătate, inclusiv pentru vătămările pulmonare asociate cu țigara electronică, profilul lor de siguranță nu a fost „definitiv caracterizat”. potrivit lui Bjurlin și colegilor săi.

„Primele și cele mai importante efecte secundare pe care le vedem în urma consumului de țigară electronică sunt pulmonare și legate de plămâni”, a spus Bjurlin.

Pentru a dezvolta o mai bună înțelegere a riscurilor consumului pe termen lung de vapori, cercetătorii au investigat posibila expunere la substanțe care pot provoca cancerul vezicii urinare, în special, deoarece cancerigenii pot fi prelucrați în organism și apoi trecuți în urină.

În analiza lor, Bjurlin și colegii săi au găsit 40 de compuși diferiți care pot fi prelucrați în organism pentru a produce 63 de substanțe chimice toxice diferite sau metaboliți cancerigeni, care sunt substanțe care rămân în organism după procesare.

Șase dintre aceste substanțe chimice au o legătură puternică cu cancerul vezicii urinare, conform analizei cercetătorilor.

În unele studii au găsit dovezi că utilizatorii de țigări electronice au avut niveluri „semnificativ” mai mari de cancerigeni care pot fi metabolizați în substanțe legate de cancerul vezicii urinare, comparativ cu persoanele care nu le-au folosit niciodată.

„Această constatare ne arată că persoanele acestea vor fi expuse la o varietate de cancerigeni diferiți”, a spus Bjurlin. „Persoanele care au decenii de expunere la acești cancerigeni de la vaping pot fi expuse riscului de a dezvolta malignitati, în special cancerul vezicii urinare.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img