vineri, 29 martie, 2024

Tinctura de iasomie, leac pentru picioare obosite, dureri de cap, guta, tulburari nervoase. Iata ce usor se prepara

Distribuie:

Publicat:

Cunoscuta in India sub denumirea de “regina florilor”, iasomia este considerata nu numai o planta decorativa, ci si un medicament natural. Apartine unui gen de arbusti din familia Oleaceae, cu aproximativ 200 de specii, originare din regiunile tropicale si temperat calde.

In scop terapeutic a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru calmarea sistemului nervos si imbunatatirea circulatiei, ca afrodisiac, dar si ca leac pentru destinderea muschilor contractati si calmarea durerilor musculare. Folosirea iasomiei sub forma de tinctura este o modalitate eficienta de a beneficia de proprietatile terapeutice ale acestei plante. Iata cum se prepara tinctura de iasomie:

Ingrediente
20 grame frunze sau flori de iasomie maruntite groscior
100 ml alcool alimentar

Mod de preparare
Iasomia se pune la macerat in alcool si se lasa timp de 10 zile, timp in care se agita zilnic, de 3-4 ori. Se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se reziduurile depuse pe fundul vasului. Se pastreaza in flacoane de sticla prevazute cu dop-pipeta. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data prepararii. Daca se observa depuneri pe perioada pastrarii, se agita flaconul inainte de utilizare.

Indicatii terapeutice
Tinctura este recomandata pentru bolile aparatului circulator periferic – sindromul picioarelor obosite: cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai din frunze de saschiu.

Preparatul are si efecte trofice asupra sistemului nervos central: se administreaza tot 30 de picaturi pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai de tei; la fel si in cazul cefaleelor si migrenelor.

Aceeasi tinctura, in acelasi dozaj, dar adaugata intr-o cana cu ceai din coaja de salcie, este recomandata in caz de guta.

In cazul bolilor alergice din sfera cailor respiratorii superioare, se recomanda 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai de musetel, salvie sau coada soricelului.

Tinctura din flori de iasomie este eficienta si in tratarea anxietatii. In momentele de criza se iau cate 10 picaturi diluate in 50 ml de apa, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img