joi, 18 aprilie, 2024

TOATE simbolurile religioase, interzise in sectorul public. Vezi unde

Distribuie:

Publicat:

Autoritatile din provincia canadiana Quebec urmeaza sa aprobe o lege care le interzice functionarilor publici sa poarte simboluri religioase in timpul orelor de program, potrivit Al Jazeera. Legea va interzice, astfel, toate simbolurile religioase, inclusiv crucifixele, hijaburile si kipele. Aceasta modificare legislativa este, insa, contestata, criticii sustinand ca va afecta in primul rand femeile musulmane din sectorul public.

Noua reglementare, introdusa de Coalitia Avenir Québec (CAQ), intra in contradictie cu politicile premierului canadian Justin Trudeau, care promoveaza libertatea religioasa. „Este de neimaginat ca intr-o societate libera se legitimeaza discriminarea cetatenilor pe criterii religioase”, a declarat Trudeau. Potrivit proiectului de lege, Canada este un stat laic, iar acest principiu „trebuie sa fie afirmat intr-un mod care sa asigure un echilibru intre drepturile colective ale cetatenilor din Quebec si drepturile si libertatile individuale”.

Provincia Quebec a adoptat in 2017 o lege care interzicea acoperirea fetei in public, insa aceasta a fost suspendata de instanta. Premierul provinciei, Francois Legault, a declarat joi ca proiectul de lege „ne reprezinta valorile si este foarte important”. Legea a fost rapid contestata de diverse grupuri, printre care si organizatia pentru drepturile evreilor B'nai Brith, care sustine ca proiectul reprezinta „un atac la adresa drepturilor si libertatilor fundamentale”, in timp ce Consiliul National al Musulmanilor din Canada a anuntat ca aceasta decizie ii va transforma pe musulmani in „cetateni de mana a doua”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img