joi, 28 martie, 2024

Tortionarul Ficior, declaratii halucinante: In inchisori nu curge lapte si miere. Mor impacat ca am slujit tara

Distribuie:

Publicat:

Fostul comandant al Coloniei de munca de la Periprava, Ioan Ficior, a declarat, joi, in ultimul cuvant in procesul in care este judecat pentru tratamente neomenoase, ca el a incercat sa imbunatateasca starea de sanatate a detinutilor politici si considera ca si-a facut datoria, dar inchisorile sunt supuse privatiunilor.

Ioan Ficior a aratat, in declaratia sa la Curtea de Apel Bucuresti, ca in inchisori “nu curge lapte si miere”, ci acestea “sunt supuse privatiunilor”.

“Nu e usor sa executi o pedeapsa cu regim special. La Periprava conditiile erau destul de grele, iarna nu exista legatura cu alte localitati, erau conditii vitrege. Pentru asta se luau masuri mai, pentru iarna. Sigur ca asigurarea problemelor medicale era greu de rezolvat”, a spus Ficior.

El a precizat ca l-a preocupat aprovizionarea cu medicamente, imbracaminte, combustibil pentru incalzit si chiar a intervenit cu medici pentru filtrarea apei din Dunare pentru cei 2.000 de detinuti, dar nu putea sa isi depaseasca atributiile si sa aduca mai multa hrana.

“Am avut la Periprava o gospodarie de zarzavaturi care nu s-au facut, am adus zarzavaturi de la Braila si am asigurat hrana. Procuratura venea in fiecare luna, daca luam masuri, procuratura militara nu ma ierta. Nu-mi permiteam sa maltratez oameni”, a mai spus Ficior.

El a mentionat ca nu era nevoie sa fie luate masuri drastice fata de detinutii politici, care “aveau o comportare mai deosebita, erau ordonati, supusi”.

“Marturisesc pe propria raspundere ca am incercat sa imbunatatim situatia de sanatate a oamenilor. Am facut demersuri pentru medicamente si instrumente medicale, exista la dosar, pentru a fi aprovizionata cat mai bine unitatea in care eram nou. In ce priveste comportarea mea, imi cer scuze fata de cei care am luat masuri mai aspre”, a spus fostul comandant.

Ficior a mai spus ca nu si-a permis “fata de Dumnezeu” sa injure, el provenind dintr-o familie de pocaiti.

“Mor cu inima impacata ca unde am fost am slujit tara si mi-am facut datoria, am fost urmarit si de Securitate. V-as ruga sa aveti in vedere lucrurile bune, sa fie judecata dreapta, asa cum o dati, nu ura si dusmania sa ne urmareasca”, le-a mai transmis el judecatorilor.

Procurorul de sedinta a spus joi la instanta ca se impune ca Ficior sa fie condamnat la detentie pe viata pentru infractiunile de care este acuzat, dar data fiind varsta acestuia, de peste 65 de ani (87 de ani), se cere o condamnare la 25 de ani de inchisoare.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit ca se vor pronunta pe 30 martie, dupa ce, joi, la ultimul termen au mai audiat un fost detinut al Coloniei de munca Periprava, un medic care a tratat fosti detinuti politici, si l-au ascultat pe inculpate. Sentinta CAB nu va fi definitiva.

Marturiile fostilor detinuti
In marturii ale fostilor detinuti politici de la Periprava, cuprinse in dosarul lui Ficior, se vorbeste despre sute de decese cauzate de regimul de detentie. Supravietuitori ai coloniei de munca au povestit ca primeau ca hrana o supa cu 14 boabe de arpacas si ca erau nevoiti sa bea apa direct din Dunare, imbolnavindu-se de dizenterie.

Ei mai vorbesc si de o serie de tratamente ce le erau administrate detinutilor de fostul comandant Ioan Ficior, care i-ar fi tinut legati de un copac in caldura cu orele sau i-ar fi pus sa se intinda pe jos ca sa sara cu calul peste trupurile lor.

In august 2014, Ion Ficior a fost trimis in judercata, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img