vineri, 29 martie, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre votul prin corespondenta

Distribuie:

Publicat:

Votul prin corespondenta este un sistem alternativ pentru alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, adresat exclusiv cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Alegatorii care opteaza pentru acest tip de vot trebuie sa se preinregistreze. Astfel, pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, alegatorii se vor inscrie intre data de 1 martie si 30 iunie a anului electoral, in timp ce pentru alegerile europarlamentare acestia se vor inscrie intre data de 30 noiembrie a anului anterior celui electoral si data de 1 februarie a anului in care au loc alegerile pentru Parlamentul European.

Inregistrarea se face online, prin intermediul unei cereri sau formular, oferite de AEP, la care se ataseaza copii electronice ale actului de identitate si a actului care atesta resedinta in strainatate. Introducerea in Registrul Electoral a datelor primite se face de catre AEP. Alegatorii se pot inscrie si prin posta, prin completarea unei cereri sau unui formular prestabilit, la care se ataseaza de pe actul de identitate si actele care atesta resedinta, documentele fiind depuse la ambasada sau consulatul Romaniei in tara respectiva. Introducerea in Registrul Electoral a datelor primite se face de catre ambasada sau consulatul care a primit cererea. Pana la 30 iulie sau, dupa caz, 30 martie, toate datele trebuie introduse in Registrul Electoral, rezultand listele electorale pentru votul prin corespondenta.

Fiecare alegator va primi un plic cu elemente de siguranta, care sa asigure sigilarea acestuia, pe care rubrica destinatar va contine adresa Biroului Electoral pentru Cetatenii Romani cu Domiciliul sau Resedinta in Strainatate si la rubrica expeditor numele, prenumele si adresa de corespondenta a alegatorului. In pachet va fi trimis un plic cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, fara nici un insemn pe el, in care se va introduce buletinul de vot. Alegatorii vor primi si certificatul de alegator, un document prevazut cu elemente de siguranta, care atesta faptul ca persoana care il detine este cea care si-a exercitat dreptul de vot prin corespondenta. Certificatul de alegator cuprinde numele si prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta din strainatate, dupa caz, seria si numarul actului de identitate, precum si declaratia pe proprie raspundere a alegatorului privind exercitarea in mod liber, direct si secret a dreptului de vot. In continutul declaratiei se vor mentiona tipul si data scrutinului.

Alegatorul nu primeste prin posta buletinele de vot, acestea fiind procurate fie prin descarcarea de pe site-ul BEC, fie de la ambasada sau consulatul Romaniei care are obligatia sa puna alegatorului la dispozitie astfel de documente. Birourile electorale pentru votul prin corespondenta desfac plicurile primite, verifica existenta certificatului de alegator, marcheaza data primirii in lista electorala si introduc plicul fara insemne, cel ce contine votul, fara a-l deschide, in urna, pe toata perioada de functionare, pana in ziua de joi de dinaintea votarii. Fanta urnei este sigilata in fiecare seara la inchiderea programului de lucru si desigilata dimineata. Urna este sub paza permanenta a structurilor MAI. In ziua votarii se desigileaza urna, se deschid plicurile din interior se numara voturile exprimate pe competitori, voturile nule si se intocmeste procesul-verbal de constatare a rezultatului votarii. Procesele-verbale se centralizeaza la nivelul Biroului Electoral pentru Cetatenii Romani cu Domiciliul sau Resedinta in Strainatate, arata stiripesurse.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img