marți, 23 aprilie, 2024

Tot ce trebuie sa stim depre enterocolita

Distribuie:

Publicat:

Enterocolita reprezinta o inflamatie la nivelul tractului digestiv, care poate afecta atat intestinul subtire, cat si intestinul gros. Aceasta afectiune apare cu precadere in randul copiilor, in special pe durata verii, fiind provocata de virusuri sau bacterii, insa poate sa apara si la adulti. Enterocolita este cauzata adesea de bacterii (E. coli, Salmonella sau Shigella) sau de adenovirusuri, enterovirusuri sau rotavirusuri. Acesti agenti patogeni se pot transmite prin consumul de alimente contaminate care nu au fost preparate termic sau nu au fost depozitate in conditii corespunzatoare sau prin ingerarea de apa contaminata (de exemplu, apa din piscina contaminata cu materii fecale eliminate de o persoana infectata). Infectiile care produc enterocolita se transmit usor de la o persoana la alta, mai ales daca persoana infectata nu s-a spalat pe maini dupa ce a mers la baie si a eliminat scaune contaminate. Totodata, enterocolita poate fi dobandita si dupa contactul cu animalele purtatoare de bacterii daunatoare.

Diagnosticarea enterocolitei trebuie facuta de medicul specialist gastroenterolog si presupune anamneza pacientului, colectarea informatiilor despre istoricul medical si efectuarea unei examinari fizice. De asemenea, medicul poate cere si realizarea unor analize de sange si coprocultura (analiza materiilor fecale). Testele imagistice, precum CT-ul, radiografia abdominala sau clisma cu bariu, pot fi de ajutor in diagnosticarea enterocolitei si in depistarea inflamatiei de la nivelul intestinelor. Daca simptomele persista timp de mai multe zile, medicul poate face apel si la colonoscopie, pentru a stabili daca este vorba de colita hemoragica.

Tratamentul poate sa difere de la o persoana la alta, in functie de tipul enterocolitei si de stadiul in care se afla. In general, acestea pot sa includa transfuzii de sange, injectii intravenoase sau, in cel mai sever caz, interventii chirurgicale. Pentru monitorizarea enterocolitei poate fi necesara spitalizarea pacientilor. In acest caz vor fi administrate lichide intravenos, deoarece organismul este deshidratat din cauza diareei si a varsaturilor. In unele situatii poate fi necesara transfuzia de sange. Spitalizarea este adesea obligatorie pentru copii. Daca enterocolita este recurenta, poate fi necesar transplantul, astfel incat microorganismele care au dus la aparitia infectiei sa fie inlocuite cu bacterii benefice preluate de la un donator.

Antibioticele nu sunt prescrise de medic in cazul enterocolitei hemoragice sau al enterocolitei asociate cu administrarea antibioticelor. Totodata, nu sunt recomandate nici antidiareicele de tip antipropulsive. Enterocolita severa necesita deseori interventie chirurgicala, in special la persoanele care au tesuturile intestinelor deteriorate. Operatia pentru enterocolita presupune drenajul zonelor infectate si indepartarea partilor infectate ale intestinului.

Regimul alimentar este esential pentru ameliorarea simptomelor enterocolitei. Este recomandat un consum mare de apa pentru hidratarea organismului, deoarece se pierde o cantitate considerabila de lichide din cauza diareei. Pentru restabilirea echilibrului florei si bacteriilor benefice de la nivelul intestinelor sunt recomandate probioticele (bacteriile benefice). Alte alimente pentru combaterea diareei pe care le putem consuma sunt cele cu un continut scazut de fibre, usor de digerat. Aceste alimente pot fi cartofii, painea prajita, orezul fiert, bananele, legumele fierte, dar si ceaiul de menta. Totodata, studiile au aratat ca bananele verzi pot ajuta in ameliorarea simptomelor diareei la copii. Alimentele care nu se recomanda in aceasta perioada sunt produsele lactate, prajelile, mancarurile picante sau condimentate, carnea grasa, alcoolul, cafeaua, prajiturile, bauturile carbogazoare, fructele si legumele crude.

Deoarece microorganismele care duc la aparitia enterocolitei se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, prin contact direct sau indirect, este esentiala igiena mainilor. Astfel, este esential sa ne spalam pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand folosim toaleta. In ceea ce priveste alimentele care pot fi contaminate, acestea trebuie preparate termic corespunzator si depozitate in conditii optime, la rece, in special pe timpul verii, cand se pot altera mai usor. Fructele si legumele trebuie intotdeauna spalate bine cu apa curata inainte de consum. De asemenea, pentru a evita aparitia enterocolitei la sugari este recomandata alaptarea la san, dar si atentia sporita a mamei in privinta alimentelor pe care le consuma.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img