sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tot mai multi romani invata informatica pentru a-si schimba meseria. Cat costa un curs

Distribuie:

Publicat:

Cu salarii bune si mereu inovator, domeniul IT atrage oameni de toate varstele. Specialistii spun ca pe langa tineri, tot mai multi seniori se adapteaza vremurilor si invata informatica pentru a-si schimba meseria.

Universitatile de profil din Romania au anual aproape 8.000 de absolventi. Dar cererea pe piata muncii este dubla, asa ca multi merg la scoli private.

Ioan Tanasa a lucrat pana acum in domeniul bancar. Acum, la 50 de ani, se reinventeaza si face cursuri de testare software.

“E ultimul tren pe care l-as putea prinde. Piata muncii in Romania este una indreptata spre media de varsta mult mai joasa de cea pe care o am eu, sper sa fiu un exemplu ca la orice varsta poti sa incerci”, a declarat Ioan Tanasa.

Dupa 15 ani in Armata si in Ministerul de Interne si Mihai a decis sa-si urmeze visul.

“Am fost genist, respectiv pirotehnist. Aveam niste constrangeri si limitari in sistemul bugetar, militar. Dupa 4 luni de curs m-am angajat la o firma de IT din Cluj unde lucrez de trei ani”, a declarat Mihai Savin, programator IT.

Rami a muncit in constructii si dupa cativa ani s-a apucat si el sa invete informatica.

“A fost o trecere foarte grea. De cand m-am inscris la cursuri am avut mult de recuperat. Primul interviu a fost dificil. Am avut trei teste, trei intrevederi”, a declarat Rami Hamati.

Trainerii in IT sustin ca pe langa tineri, tot mai multi seniori cauta sa se adapteze epocii. E un lucru bun pentru ca angajatorii confirma ca e nevoie de forta de munca in acest domeniu in continua schimbare.

“Am avut cursanti din domenii variate ca geologie, profesor de religie, finante, dupa cele o suta de ore, urmeaza participarea la interviuri”, a declarat Irina Scurtu, programator manager.

Numai in Iasi sunt peste 20.000 de IT-isti, iar deficitul este de aproape 4.000, potrivit angajatorilor locali. Din facultatile de profil ies anual 2.500 de absolventi.

“Industria doreste sa angajeze mai mult decat poate invatamantul formal sa dea in fiecare an. Un salariu de intrare in industria IT este de 4-500 de euro net pe luna, dar e posibil ca in cativa ani sa ajunga pe o mie, chiar 2.000 de euro net”, a declarat Dan Zaharia, antreprenor IT.

La Cluj sunt 17.000 de angajati in IT si este nevoie de inca 11.000.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img