vineri, 29 martie, 2024

Toti romanii sunt vizati! Taxe si impozite 2020- Tarifele, reducerile si termenele

Distribuie:

Publicat:

A sosit din nou acea perioadă din an în care trebuie să ne plătim taxele și impozitele locale pentru casă, mașină sau teren

Aceste taxe se pot plăti plăti în două tranșe, primul termen limită de plată este 30 martie iar al doilea este în toamnă, mai precis pe 30 septembrie. Cei mai avantajați sunt cei care plătesc integral dările până pe 30 martie deoarece beneficiază de o reducere a taxelor de 10%.

Impozitul pe clădiri

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă care sunt deținute de persoanele fizice, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. La clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii impozabile stabilite.

Impozitul pe clădirile mixte

Chestiunea se complică atunci când locuința devine sau a devenit și sediu de firmă, ceea ce înseamnă că este un spațiu mixt.

Pentru a se determina cotele de impozitare trebuie luate în calcul mai multe chestiuni:

posibilitatea de a determina (din documentația cadastrală sau din contractul de închiriere) care e spațiul de locuit și care e cel folosit de firmă;

în ipoteza în care spațiile nu pot fi identificate separat, atunci intră în calcul chestiuni pentru plata cheltuielilor cu utilitățile etc.

Impozitul pe teren

Pentru calcularea impozitului unui teren se iau în calcul următorii parametri: suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local.

Taxa pe teren

Spre deosebire de impozit, taxa pe teren e plătită nu de proprietarul terenului, ci de concesionarul, cel care a închiriat sau a luat în administrare ori folosință un teren proprietate publică/privată a statului ori autorităților locale. Taxa pe teren se datorează similar impozitului pe teren.

Atâta timp cât se plătește această taxă nu se plătește impozitul pe teren.

Impozitul pe vehicule

Impozitul pe mașini se calculează înmulțind fiecare grupă de 200 cmc ori fracțiune din aceasra cu suma corespunzătoare din Codul fiscal, potrivit dcbusiness.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img