miercuri, 24 aprilie, 2024

Totul despre cea mai neagră situație din ultimele decenii! Armata încă nu intră pe străzi!

Distribuie:

Publicat:

De astăzi, România intră în stare de urgență, în urma unei decizii luate de șeful statului. Măsurile adoptate pentru prevenirea răspândirii infecției cu virusul COVID-19 au dus la decretarea stării de urgență, din moment ce România a intrat în scenariul trei făcut de autorități. Între timp, în județul Iași, zeci de persoane se află în continuare în centrele de carantină, alte câteva sute sunt în autoizolare la domiciliu, iar cinci persoane se află sub supraveghere medicală pentru că au contactat virusul. Ce înseamnă această stare de urgență și ce măsuri trebuie luate? Citiți în rândurile de mai jos totul despre această decizie care schimbă situația din întreaga țară

Decizie istorică luată de autoritățile române pentru întreaga țară. Criza provocată de răspândirea infecției cu virusul COVID-19 (coronavirus) a dus la decretarea stării de urgență, decizie luată în baza OUG 1/1999. Cel mai important este că declanșarea stării de urgență nu echivalează cu intrarea în vigoare a tuturor prevederilor din OUG 1/1999, ci doar o parte dintre acestea! Decizia are în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus. Este pentru a doua oară în istoria modernă a României când se decretează stare de urgență. În ianuarie 1999, în timpul mineriadei a fost instituită această stare, după ce minerii lui Miron Cozma au luat cu asalt capitala.

Starea de urgență va da măsuri sporite Ministerului de Interne și va duce la simplificarea procedurilor de achiziție a medicamentelor și aparaturilor medicale. Asta nu înseamnă însă că accesul cetățenilor la servicii va fi unul limitat față de obicei. Toate persoanele care intră în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri intră automat în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă vor trebui să verifice dacă angajatorii respectă decalarea programului de muncă. Până la 31 martie se suspendă organizarea unor târguri de autoturisme în întreaga țară. Decretul va intra în vigoare din această dimineață.

Armata nu va ieși pe străzi

În prevederile OUG 1/1999 se arată și faptul că armata poate interveni într-o stare de urgență. Însă acest lucru a fost introdus în respectivul OUG pentru mineriada din 1999 și nu pentru prevenirea unei infecții cu COVID-19. Ieșenii trebuie să stea liniștiți din acest punct de vedere. Măsurile care se vor aplica vor ține strict de prevenția răspândirii virusului. Practic, se vor avea în vedere următoarele: cine va intra în țară dintr-o zonă de risc va intra automat în carantină, se pot aplica pedepse mai mari pentru cei care încalcă izolarea, iar, de asemenea, se simplifică procedura privind achiziția de aparatură medicală pentru ca statul să aibă prioritate la cumpărarea de termoscannere sau izolete.

Transportul public va fi limitat

Ordonanța respectivă arată că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile și prevede totodată măsuri excepționale economice și de ordine publică. Ordonanța prevede o serie de măsuri, care însă nu vor intra toate în aplicare. Din fericire, nu se va ajunge la situații duse la extrem, ci starea de urgență instituită vizează mai multe măsuri pentru starea de sănătate a populației. Un aspect important la nivel de municipiu ține de transportul public de călători. Acesta va fi operațional și în perioada stării de urgență, autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public (CTP) fiind scoase la stradă. Transportul public va fi însă limitat, în sensul că se va intra pe o ușă și se va ieși pe alta.

Transportul public va fi limitat la nivelul locurilor pe scaune, primele rânduri din față vor fi libere pentru protejarea șoferilor și vatmanilor. Deocamdată nu s-a luat încă nicio decizie în ceea ce privește suspendarea traficului aerian de pasageri. De altfel, conducerea Aeroportului Iași a cerut acest lucru tocmai pentru limitarea răspândirii virusului.

continuarea pe bzi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img