vineri, 19 aprilie, 2024

Totul despre hepatita B – preventie, simptome si tratament

Distribuie:

Publicat:

Te simti tot mai slabita, ai dureri articulare, n-ai pofta de mancare si ti-e greata. Sa fie astenie, raceala sau reumatism? La hepatita B, te-ai gandit insa?!

Hepatita B este o afectiune grava a ficatului, cauzata de virusul hepatitic B (VHB). Ea poate cauza complicatii de lunga durata, care pot degenera in insuficienta hepatica, ciroza sau cancer de ficat, fiind a zecea cauza de mortalitate in lume. Pe glob, peste 2 miliarde de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B si circa 300-400 de milioane sufera de infectie cronica cu acest virus.

Cum se manifesta boala
In circa 40% din cazuri, persoanele infectate cu VHB nu prezinta simptome, descoperind boala abia cand infectia devine cronica. In celelalte cazuri, dupa o perioada de incubatie de 45-180 de zile, infectarea e urmata de o serie de manifestari: lipsa poftei de mancare, migrene, oboseala, dureri in regiunea ficatului, greata, dureri articulare, ingalbenirea ochilor, eruptii cutanate la nivelul extremitatilor, mai ales la copii si tineri, urina inchisa la culoare, scaune decolorate. Fara tratament, hepatita B se cronicizeaza dupa 6 luni de la infectare.

Un virus foarte contagios
Virusul hepatitic B este de 100 de ori mai contagios decat HIV, virusul care provoaca SIDA.

Infectarea se poate produce:

prin folosirea de instrumentar contaminat in cazul unor manevre sangerande medicale (interventii chirurgicale, transfuzii de sange, tratamente injectabile, interventii stomatologice) sau nemedicale (tatuaje, manichiura, pedichiura, barbierit, injectare de droguri);

intrauterin, de la mama la fat, in timpul nasterii, ori prin contactul direct cu secretiile sau cu sangele mamei, dupa nastere;

prin contactul direct cu secretiile genitale (contact sexual neprotejat) sau cu transpiratia, lacrimile ori saliva (prin sarut) unei persoane contaminate;

prin folosirea in comun cu o persoana purtatoare a VHB a unor obiecte de toaleta sau a jucariilor, in cazul copiilor.

Cum poate fi depistat VHB
Virusul hepatitic B se depisteaza prin examene de laborator (teste de sange, scanarea ficatului si biopsii ale tesutului hepatic). In fluxul sangvin, virusul poate fi depistat dupa primele 6-10 zile care au trecut de la infectare.

Metode de prevenire a infectarii
Cea mai eficienta metoda de prevenire a hepatitei B este vaccinarea. In lipsa vaccinarii, imbolnavirea poate fi evitata prin respectarea stricta a unor reguli de igiena si prin evitarea raporturilor sexuale neprotejate si intamplatoare.

In ce consta tratamentul
Nu s-a descoperit deocamdata un remediu care sa duca la distrugerea virusului hepatitic B. Tratamentul hepatitei B consta in administrarea de medicamente antivirale, care sa reduca si sa mentina la un nivel nedetectabil concentratia virusului in sange. Insa, daca virusul sufera o serie de mutatii, tratamentul administrat pana la un moment dat s-ar putea sa nu mai aiba efect. De asemenea, o alta posibila problema in ceea ce priveste tratamentul hepatitei B este aceea ca peste 60% din pacienti pot dezvolta rezistenta la unele medicamente antivirale actuale.

Statistici privind VHB in Romania
Se apreciaza ca peste un milion de romani sunt infectati cu VHB, dar doar circa 3.000 dintre ei urmeaza un tratament. Cele mai multe cazuri se inregistreaza in zonele urbane, mai ales in cartierele sarace. Unul din cinci bucuresteni are hepatita B, prevalenta bolii in Capitala fiind de 18%. Judetul cu prevalenta cea mai crescuta este Ialomita (33%), la polul opus situandu-se judetul Bihor (2%).
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img