sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce nu este bine să faci astăzi pentru a nu avea parte de ghinion

Distribuie:

Publicat:

Astăzi, 24 iunie 2022, este sărbătorită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, fiind cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Așa cum bine știm, ca orice zi marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, și aceasta a venit cu o serie de tradiții și superstiții. Iată ce nu este bine să faci azi pentru a nu avea parte de ghinion!

În fiecare an, pe data de 24 iunie, este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele, astfel că azi trebuie să lași treburile deoparte și să vezi care sunt tradițiile și superstițiile zilei.

Ce este bine să faci de Sânziene, dar și ce este interzis

Noaptea de Sânziene a fost una încărcată din punct de vedere energetic, însă asta nu este tot, fiincă ziua începe cu o serie de tradiții și obieceiuri, bineînțeles, în funcție de regiune, acestea pot fi puțin diferite.

Potrivit unor legende, în noaptea de Sânziene se deschid Cerurile, iar Sânzienele apar în cete, dansând în jurul focului și aducând rod pământului și fertilitate femeilor căsătorite. Totodată, zânele bune ar avea puterea de a vindeca boli și suferințe, însă doar dacă sunt respectate, astfel că trebuie să dai uitării treburile casnice sau prin gospodărie în cursul zilei de azi.

O să ai parte de ghinion dacă nu respecți Sânzienele

Potrivit tradițiilor, în ziua de Sânziene, în unele zone din țară, gospodinele nu spală, nu calcă și nici nu fac curățenie, cei care nu respectă aceste reguli riscând să fie „trăsniți” de fulger. Tot cu ocazia acestei sărbători, oamenii nu lucrează în grădini, pentru a nu atrage mânia Sânzienelor asupra recoltelor.

Mai mut decât atât, o superstiție din vechi strămoși spune că de Sânziene nu trebuie să te speli pe cap pentru că riști să încărunțești mai devreme, dar și că nu trebuie să dormi de Sânziene fiindcă vei fi leneș tot anul.

Acum, după ce ai aflat ce este bine, dar și ce nu trebuie să faci de Sânziene, este momentul să respecți cu mare grijă tradițiile și superstițiile, asta dacă nu vrei să ai parte de lucruri rele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img