vineri, 29 martie, 2024

Traditii si obiceiuri de Boboteaza. Este total interzis sa faci asta in ajunul sarbatorii

Distribuie:

Publicat:

Românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Bobotează. Sunt mai multe lucruri interzise mai ales în ajunul sărbătorii, care este astăzi. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai interesante tradiții și superstiții de care e bine să ții cont.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2020

Se spune că este interzis să te cerți în ajun de Bobotează cu cei vârstnici, căci astfel vei avea tot anul: plin de conflicte și plin de necazuri. De asemenea, astăzi, fiind și zi de duminică, nu este bine să speli hainele cu mâna sau să te apuci de croșetat.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de peste an, zi în care se sfințesc apele, iar tinerii curajoși se întrec înotând pentru a scoate din apă o cruce sfințită aruncată de preot.

Fetele își visează ursitul

Fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul chiar din noaptea aceasta. Boboteaza marchează, de altfel, sfârșitul sărbătorilor de iarnă la ortodocși.

În unele zone se colindă chiar și cu ocazia acestei sărbători, se fac și se desprind farmece și se mai fac și focuri de tabără pentru a arde, în mod simbolic, toate spiritele rele.

În legătură cu scoaterea crucii din apa rece ca gheața se spune că primul care o aducea la mal primea daruri de la Dumnezeu. Pe vremuri, acesta era luat de-a dreapta domnitorului Țării Românești și bine ostenit.

Noaptea de 6 ianuarie este foarte importantă pentru fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul. Acestea leagă pe inelar un fir roșu de mătase și o rămurică de busuioc, iar apoi pun legătura sub pernă înainte să se bage la culcare.

Se spune că fetele își visează alesul și vor ține minte chipul acestuia până când îl vor întâlni în realitate. Se mai zice, apropo de asta, că fetele care cad pe gheață pe 6 ianuarie se vor mărita anul ăsta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img