vineri, 19 aprilie, 2024

Traditii si superstitii pentru mosii de vara! Ce nu trebuie sa faci astazi

Distribuie:

Publicat:

Daca in ziua Mosilor de vara oamenii scot apa din fantana, acestia lasa un banut pentru apa celor morti. Tot ceea ce dai de pomana trebuie sa fie nou si proaspat. Sambata, 18 iunie, crestin-ortodocsii marcheaza Mosii de vara sau Sambata Mortilor. Este una dintre cele mai importante sarbatori religioase, zi in care se pomenesc mortii. Pentru aceasta sarbatoare, femeile cumpara cani sau strachini de lut, pictate cu diverse modele florale si gatesc orez sau gris cu lapte, mancaruri pe care le vor da de pomana.

Traditia spune ca incepand cu Joia Mare, portile Raiului si Iadului sunt deschise. Sufletele mortilor vin prin locurile pe unde au trait, apoi, in sambata mortilor, se intorc in lumea de dincolo. Pentru ca sufletele celor adormiti sa fie impacate si linistite, se fac pomeni. Mormintele sunt curatate si, in unele zone, impodobite cu ramuri de tei sau nuc. De ziua Mosilor de vara se obisnuieste ca oamenii sa imparta oale pentru ca cei trecuti in nefiinta sa aiba din ce bea apa.

In unele zone, credinciosii presara pe drumul spre Biserica plante mirositoare, ce simbolizeaza drumul spiritelor spre locul de unde au plecat. Traditia spune ca la Mosii de vara toti mortii se duc pe Valea cu Dor. Acolo, gasesc bucatele impartite de cei dragi, care sunt in viata. Cei care gasesc nu pomana se retag tristi in mormant tinand in brate crengi cu flori de tei. Una dintre cele mai cunoscute superstitii spune ca, de Mosii de vara, nu este voie sa dormi afara, sa nu mergi fie la raspantii, fie la fantana deoarece bantuie mortii.

Tot in aceasta zi se duc la biserica crengi de tei si frunze de nuc, pe care preotii le sfintesc iar mai apoi crestinii le pun la icoana sau la streasina casei pentru ca spiritele rele sa ocoleasca gospodaria. Mai mult, in popor se crede ca teiul sfintit poate vindeca surzenia. Mai mult, femeile nu trebuie sa toarca in aceasta zi deoarece colacii dati pentru pomenirea mortilor se intorc. Nici laturile nu se arunca in aceasta zi, deoarece pot ajunge in gura mortilor de afara, iar ei se pot razbuna.

Din acelasi motiv oamenii nu au voie sa mature in aceasta zi. Iar daca vrei ca asupra ta sa nu se abata furtuni sau pierderi, din primul fel de mancare pe care il gatesti in aceasta zi trebuie sa dai pomana celor nevoiasi. Oamenii dau de pomana si ceapa sau usturoi verde, pentru ca gradina lor sa rodeasca. Se spune ca daca arunci afara o crenguta de tei sfintit in timpul ploii, aceasta va inceta. Mai mult, in trecut se credea ca femeile care muncesc in aceasta zi vor avea mainile amortite. Nu in ultimul rand, daca in ziua Mosilor de vara ploua inseamna ca anul va fi unul manos.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img