sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tratamente cu plante pentru hematom

Distribuie:

Publicat:

Hematomul este urmarea unei lovituri mai puternice sau strivire a tesuturilor, dupa o cadere pe substrat dur (asfalt). Se manifesta printr-o umflatura cu pata rosie-vinetie pe piele, cu evolutie spre albastru-violaceu si apoi galben-mat. Aparitia hematomului este cauzata de impregnarea sangelui în tesutul lovit, în urma ruperii unor capilare sanguine, mai frecvent la bolnavii cu tulburari în coagularea sangelui. De cele mai multe ori, hematomul se resoarbe treptat, dar sunt si cazuri de infectare, dand nastere unor abcese sau flegmoane. Cele mai periculoase sunt cazaturile cu loviri la cap, care pot afecta celulele nervoase, pana la comotie cerebrala. Acestea se manifesta, cu întarziere, prin nervozitate, dureri de cap, pierderea memoriei, însotita cu dementa, pierderea echilibrului si schimbari bruste de personalitate. Dupa aceste traumatisme craniene grave nu sunt indicate tratamente cu medicamente antiinflamatoare pe baza de corticosteroizi.

Tratamentul naturist începe cu tinerea zonei lovite sub un jet de apa rece sau prin aplicarea unei comprese reci cu apa alcoolizata sau cu punga de gheata, tinuta timp de maximum 20 de minute. Pe zona strivita prin lovitura se pun: – comprese cu infuzie din flori de galbenele (doua linguri la 250 ml apa clocotita) sau cu decoct din frunze de iedera (doua linguri în 250 ml apa rece care se fierbe timp de 30 de minute); – comprese cu macerat din castane salbatice, decojite si macinate care se macereaza în petrol timp de 20 de zile; – cataplasme cu decoct din radacini maruntite de tataneasa (fierte timp de 10 minute) sau seminte de in pisate si amestecate cu glicerina; – tinctura din 20 g flori de arnica în 100 ml alcool rafinat de 40%, cu macerare timp de 10-14 zile, într-un loc calduros; dupa ce se strecoara, se dilueaza cu 100 ml apa de plumb si se maseaza locul lovit de mai multe ori pe zi; – tinctura din 20 g flori proaspete de galbenele sau radacini uscate si maruntite de tataneasa care se macereaza într-o sticla cu alcool rafinat de 70% timp de 10-14 zile, avand efecte de stimulare a circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor, grabind cicatrizarea; – ulei din flori de sunatoare, proaspat culese si tocate marunt; se introduc într-o sticla închisa la culoare, se adauga ulei de floarea soarelui pana depaseste nivelul florilor si se lasa la macerat timp de 3 saptamani, într-un loc calduros. Cu acest ulei de culoare rosietica se maseaza hematomul de 2-3 ori pe zi; – tinctura de bitter suedez, cu care se umezeste putina vata si se tine pe hematom; – unguent din flori de galbenele sau arnica în unt proaspat sau untura, pentru masaj local; – perna medicinala umpluta cu amestec de plante (flori de arnica si musetel, frunze de salvie, herba de unguras, cretisoara si cimbrisor), luate în parti egale, care se fierb timp de 15 minute, se pun într-un saculet de panza si se aplica pe zona afectata.

În vindecarea hematoamelor au efecte bune foile proaspete de varza alba, strivite, cartofi rasi si amestecati cu putin lapte, argila rece si namol mineral, toate acoperite cu un bandaj, peste locul lovit. Sunt indicate si împachetarile cu branza de vaci.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img