joi, 28 martie, 2024

Trateaza boala lui Crohn cu pelin

Distribuie:

Publicat:

Pelinul este folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, in special a celor inelati si a oxiurilor. Ce altceva mai poate face? Ei bine, este sursa ingredientului principal din medicamentul de plante artemisinin, cel mai puternic medicament antimalaric de pe piata.

Si nu numai atat. Studiile stiintifice arata ca pelinul poate ucide si celulele de cancer. Poate fi folosit si in tratarea anorexiei, a insomniei, a anemiei, lipsei poftei de mancare, flatulentei, durerilor de stomac, icterului si indigestiei.

Pelinul este folosit in bauturile alcoolice si in Biblie se mentioneaza o stea cu numele de "pelin". Pelinul este o planta cu adevarat interesanta, insa chiar poate sa ucida parazitii si cancerul? Studiile spun ca da, iar efectele medicinale pozitive nu intarzie sa confirme acest lucru.

Consumul de pelin are si efecte secundare (absintul, de exemplu), insa este suficient sa cunosti tot ce trebuie despre tujona pentru a intelege ca nu toate produsele pe baza de pelin sunt la fel.

In Germania, un studiu dublu-orb a analizat eficienta unui amestec de plante ce continea o doza de 500 miligrame de pelin, in comparatie cu un placebo, ambele administrate de trei ori pe zi timp de 10 saptamani unor 40 de pacienti care sufereau de boala lui Crohn si care foloseau deja o doza zilnica stabila de steroizi. Doza initiala stabila de steroizi a fost mentinuta pana in saptamana 2, dupa care s-a initiat un program de diminuare treptata a steroizilor, pana in saptamana 10, cand toti pacientii au putut renunta la steroizi.

Cercetatorii au observat o imbunatatire progresiva a simptomelor de Crohn la 18 pacienti (90%) dintre cei care au primit pelin, in ciuda reducerii cantitatii de steroizi. Dupa opt saptamani de tratament cu pelin, simptomele au intrat aproape in remisie completa la 13 (65 %) pacienti din acest grup, comparativ cu cei din grupul care a primit placebo. Aceasta remisie a durat pana la terminarea perioadei de observatie, adica 20 de saptamani (12 saptamani mai tarziu), iar suplimentarea cu steroizi nu a mai fost necesara. S.D.

Rezultatele au fost impresionante si au aratat ca pelinul poate reduce sau elimina nevoia de steroizi la bolnavii de boala lui Crohn. In plus, rezultatele arata ca pelinul are efecte pozitive asupra dispozitiei si a calitatii vietii, ceea ce nu se obtine cu alte medicamente folosite in tratarea bolii lui Crohn. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img