vineri, 29 martie, 2024

Treaba romaneasca! Un angajat al laserului de la Magurere mina criptomonede

Distribuie:

Publicat:

In cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei a functionat, pana de curand, o platforma de "minerit" de criptomonede, destinata Monero, una dintre cele mai profitabile monede virtuale. Institutul de Fizica de la Magurele este cunoscut pentru proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cel mai puternic laser din lume, o investitie de 300 de milioane de euro finantata din fonduri europene.

Informatiile privind platforma de generat criptomoneda au fost dezvaluite de catre cercetatorul in securitate cibernetica Stefan Tanase, de la Ixia.

Mii de site-uri atacate de hackeri sunt infectate cu virusi

"Platforma de minat XMR (simbolul monedei virtuale Monero – n.r.) la Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara din Romania! Ma intreb daca fondurile UE acopera atat curentul electric, cat si GPU-urile (placile video folosite pentru procesarea calculelor matematice prin care este generata moneda virtuala – n.r.)", a scris ieri dimineata pe Twitter Stefan Tanase, principal security researcher la divizia din Romania a companiei de securitate informatica Ixia, parte a grupului american Keysight.

Numai ca, la o scanare a activitatii dispozitivelor din institut conectate la internet, efectuata de echipa insarcinata cu securitatea cibernetica a institutiei, a fost descoperit echipamentul instalat.

“Scanam in mod continuu zona publica a internetului cu scopul de a gasi diverse amenintari informatice, virusi troieni sau altele. iar ceea ce mi-a atras atentia aici era ca pe un IP ce apartine Institutului de la Magurele, am identificat un status al unui mining rig, adica un echipament dedicat generarii de moneda virtuala”, a declarat cel care a descoperit initiativa angajatului, Stefan Tanase, cercetator in securitate cibernetica.

In momentul de fata se incearca sa se afle de cat timp folosea barbatul resursele Institutului de la Magurele pentru producerea banilor virtuali, dintr-un calcul estimativ rezultand ca daca nu ar le-ar fi folosit, lucrand de acasa, pentru a castiga 1.000 de dolari pe luna ar fi cheltuit tot atat pe energia electrica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img