joi, 18 aprilie, 2024

Trebuie sa stii asta! Cate proprietati au maslinele

Distribuie:

Publicat:

Descriere. Arbore fructifer cu frunze persistente, lanceolate, de culoare verde deschis pe partea superioara si alba-argintie pe partea inferioara, pieloase, lucioase si cu fructe ovoide, brune-verzui. Este cultivat mai mult in regiunile mediteraneene pentru lemnul si mai ales pentru fructele lui bogate in ulei.
Tipuri. Daca arunci o privire la standul cu masline dintr-un magazin, vei vedea un curcubeu de culori, de la verde si maro la violet si negru, cu arome la fel de diverse si gust variind de la dulce la acru. Cu toate acestea, toate maslinele au la inceput aceeasi culoare: verde.

Istoric. Potrivit lui Homer, maslinul crestea pe pamantul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. De-a lungul timpului, maslinul si-a daruit frunzele pentru ca din ele sa-si faca lauri victoriosii din intrecerile sportive, dar si cei din sangeroasele razboaie, iar uleiul din fructul sau a uns cele mai nobile capete ale istoriei. Coroanele si ramurile de maslin, emblemele binecuvantarii si puritatii, erau oferite zeitatilor si imparatilor: cateva au fost gasite si in mormantul lui Tutankhamon. Pomul era considerat sacru, iar potrivit legii Regelui Solon, oricine ar fi incercat sa distruga un maslin era trimis in exil sau ucis pe loc. Astazi, din pamant isi trag seva peste 800 de milioane de maslini. Cea mai mare productie de masline se gaseste in tari precum Spania, Italia, Franta, Grecia sau Tunisia, dar nu raman in urma nici state ca Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia si Noua Zeelanda.

Calitati nutritive. Din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, toate sortimentele de masline sunt bogate in proteine, lipide si carbohidrati. In plus, contin o gama foarte variata de minerale precum calciu, fier, zinc, magneziu, cupru, potasiu si fosfor. Dintre vitaminele prezente in maslinele pentru consum amintim pe cele din complexul B, provitamina A si vitaminele E si K. Maslinele contin si antioxidanti foarte sanatosi precum luteina si polifenoli diversi, fiind pline de acizi grasi plini de grasimi sanatoase, mononesaturate.

Turtite de masline

Ingrediente:

500 g faina
1 ceasca si jumatate ulei de masline
3-4 cesti apa calduta
o jumatate de ceasca masline negre fara samburi
o jumatate de ceasca masline verzi fara samburi
1 ceapa potrivita
1 lingura maghiran
sare si piper dupa cum va place

Mod de preparare:

Intr-un castron se amesteca maslinele dupa ce au fost taiate, maghiranul, sarea (trebuie tinut cont si de cat de sarate sunt maslinele) si piperul. Apoi se adauga faina, se amesteca si se toarna treptat apa pana obtinem un aluat cu o consistenta potrivita. Din acest aluat se modeleaza turtitele nu foarte groase (se pot decupa dintr-o foaie cu gura unei cescute). Uleiul se incinge intr-o tigaie, apoi se pun turtitele la prajit. Se rumenesc pe ambele parti si se scot pe o hartie absorbanta. Se pot servi calde sau reci.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img