vineri, 19 aprilie, 2024

Trei asociatii de magistrati saluta o decizie a CCR: ‘A lipsit de efecte normele profund neconstitutionale si nocive pentru independenta sistemului judiciar’

Distribuie:

Publicat:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) saluta decizia Curtii Constitutionale din data de 2 iunie 2020, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului si s-a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice este neconstitutionala in ansamblul sau.

Decizia Curtii Constitutionale vine in urma demersului facut de AMR, UNJR si AJADO in data de 21 februarie 2020, cand, printr-o cerere adresata Avocatului Poporului, cele trei asociatii profesionale au solicitat sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la unele dispozitii din OUG 23/2020 ce incalca independenta judecatorilor si dreptul partilor la un proces echitabil, se precizează într-un comunicat al celor trei asociaţii.

In sustinerea sesizarii adresate Avocatului Poporului asociatiile de magistrati au invocat faptul ca nu este motivata situatia extraordinara care ar fi impus Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta, ca lipseste avizul Consiliului Superior al Magistraturii si ca sunt aduse atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor.

In cuprinsul cererii a fost semnalata o problema de o gravitate extraordinara, si anume ca: “Prin textul criticat al ordonanţei de urgenţă se instituie o nouă abatere disciplinară pentru judecători, modificându-se, practic, statutul judecătorilor, o componenţă esenţială a sferei de relaţii sociale privitoare la justiţie, afectându-se independenţa judecătorilor, chemaţi să aleagă între obligativitatea respectării termenelor prevăzute de ordonanţă,, sub spectrul sancţionării disciplinare, şi obligativitatea respectării dreptului fundamental la un proces echitabil al oricărui cetăţean, o componentă esenţială a acestuia fiind dreptul la apărare în faţa unei instanţe independente prevăzute de lege.”

AMR, UNJR, AJADO au subliniat in sesizare ca “gravitatea instituirii unei abateri disciplinare noi printr-o ordonanta de urgenta, fara avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, este fara precedent (…)Lipsa avizului Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă un viciu de natură a atrage neconstituționalitatea actului normativ, fiind încălcate flagrant prevederile art. 134 alin. 4 din Constituţie”.

De asemenea, asociatiile au aratat ca dispozitiile ordonantei incalca regulile fundamentale ale statului de drept care statueaza suprematia legii, independenta justitiei si dreptul la un proces echitabil.

“Prin dispozitiile criticate se incalca prevederile art. 115 alin. 6 din Constitutie si ale art. 125 alin. 2 din Constitutie, cetatenii fiind invitati, practic, sa se adreseze unei instante a carei independenta este fundamental afectata prin instituirea unei abateri disciplinare ce impune judecatorilor sa solutioneze cauza in termenele extrem de scurte prevazute de actul normativ, cu ignorarea dreptului fundamental la un proces echitabil si a dreptului la aparare. In acest mod, accesul la instanta si procesul echitabil devin forme fara fond“, au atras atentia asociatiile profesionale semnatare.

"Prin decizia pronuntata ieri, 2 iunie 2020, Curtea Constitutionala a lipsit de efecte normele profund neconstitutionale si nocive pentru independenta sistemului judiciar, indeplinindu-si rolul de garant al respectarii Constitutiei.

AMR, UNJR si AJADO vor face, in continuare – asa cum au declarat si pe 21 februarie 2020 – toate demersurile legale necesare pentru apararea independentei justitiei, in toate componentele sale, cat si pentru garantarea si protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor", se mai arată în comunicatul citat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img