vineri, 29 martie, 2024

Trei yemeniti se lupta in instanta cu statul german, pe care il acuza de implicare in raiduri americane cu drone

Distribuie:

Publicat:

Trei cetăţeni ai Yemenului şi-au reluat joi bătălia legală împotriva statului german, pe care îl acuză de implicare în raidurile lansate de drone americane soldate cu moartea unor membri ai familiilor lor, în 2012, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Reclamanţii, care nu au fost prezenţi joi la tribunalul din Muenster (vestul Germaniei) la începerea fazei de apel, susţin că Germania este coresponsabilă de moartea a două rude ale lor, din cauză că SUA au lansat atacurile cu drone cu ajutorul bazei militare de la Ramstein (tot în vestul Germaniei).

Acuzarea susţine că dronele americane fac schimb de informaţii printr-o staţie de comunicare prin satelit de la Ramstein şi că Germania a fost informată în legătură cu construcţia acestei staţii în 2010.

Cei trei vor ca Germania să împiedice SUA să mai lanseze raiduri în Yemen, ceea ce însă ar genera tensiuni în relaţiile dintre cei doi parteneri în NATO.

Judecătorul Wolf Sarnighausen a avertizat că procedurile legale ar urma să fie extrem de vaste şi ar implica numeroase aspecte legate de dreptul constituţional şi internaţional.

Reclamanţii au pierdut în primă instanţă, un tribunal din Koln stabilind în 2015 că guvernul german nu are obligaţia de a interzice Statelor Unite să folosească baza de la Ramstein pentru a lansa atacuri cu drone în Yemen.

Ministerul german al Apărării, care a reprezentat statul german la şedinţa de joi, a declarat că nu are informaţii că baza de la Ramstein este folosită pentru atacuri americane cu drone.

În 2015, un fost pilot american de dronă a declarat într-o audiere într-o comisie a Congresului că Ramstein joacă un rol central în operaţiunile cu drone efectuate de armata americană la nivel global.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img