joi, 28 martie, 2024

TREZITI-VA odata din birourile comode! Un bolnav de CANCER in faza terminala, fara nimeni pe lume, este lasat sa moara pe strazi la IASI! FOTO

Distribuie:

Publicat:

Un barbat cu cancer in stadiu terminal a fost refuzat de unitatile medicale pentru ca nu are asigurare medicala • Florin Gheorghiu face parte din categoria romanilor care traiesc la limita de supravietuire • Presedintele CAS Iasi sustine ca nu este normal sa se ajunga la o asemenea situatie • Acesta atrage atentia medicilor ca exista solutii

Este strigator la cer ca in anul 2018 sa existe astfel de situatii in sistemul sanitar iesean. Ne laudam ca facem medicina de performanta, ca avem dotari de ultima generatie, cabinete, clinici, spitale private, dar nu suntem in stare sa oferim ingrijiri medicale terminale pentru un muribund.

Da, nu va mirati, Florin Gheorghiu, in varsta de 62 ani, un canceros, cum l-ar numi unii, nu este primit sa moara pe un pat de spital, cu o perfurzie atarnata in brat care sa-i aline durerea, pentru ca nu are asigurare medicala. Nu are neamuri, nu are bani, nu are pensie, nu stim daca a muncit undeva si nici nu ne intereseaza.

Problema grava este ca nimeni nu vrea sa interneze un sarac care abia mai sufla, cu cancer faringo-laringian in faza terminala, cu o gaura in gat ca sa poata respira, care inghite cu dificultate, cu multiple fracturi si alte boli asociate.

Daca batrana de 70 ani care ii mai dadea cate ceva de mancare, mama unui vecin al bolnavului, nu ar fi cerut ajutor, poate ati fi auzit de el la stiri: inca un barbat gasit mort in casa, cu trupul in putrefactie.

Este adevarat, Florin Gheorghiu este un caz social si ar fi trebuit sa fie in grija fundatiilor, asociatiilor care se inghesuie in fiecare an la banii primariei. Ne laudam ca avem zeci de fundatii, in Iasi, care fac conferinte si paraconferinte unde prezinta oferte peste oferte, dar cand trebuie sa intinda o mana de ajutor unui sarac, unui muribund, stramba din nas.

Refuzat de mai multe unitati medicale pentru ca nu are asigurare medicala

Lucretia Marcu, vecina de 70 ani, a batut din usa in usa la diferite spitale, institutii ale statului care ar trebui sa se ocupe de cazurile sociale, dar a fost refuzata: Florin Gheorghiu nu are asigurare medicala si nu a fost primit nicaieri. Ba mai mult, pentru ca incerca sa faca un bine unui strain, a fost jignita de unii dintre medici. Doctorii nu i-au dat mai mult de o luna de trait lui Florin Gheorghiu.

In urma cu trei saptamani, cotidianul BUNA ZIUA IASI, la rugamintile batranei, a reusit, impreuna cu Serviciul de Ambulanta Iasi si conducerea Spitalului "Sf. Spiridon" din Iasi, sa-l interneze pe Florin Gheoghiu la Clinica ORL. Avand un cancer faringo-laringian depasit, inoperabil, pacientul nu mai poate ramane in Clinica ORL.

Echipa medicala care s-a deplasat la fata locului a fost socata de saracia si mizeria in care traieste barbatul si de cum arata locuinta acestuia, o camera fara lumina, fara apa si caldura, la un camin de nefamilisti de langa piata Nicolina.

Medicii au spus ca Florin Gheorghiu are nevoie de ingrijiri paliative. De aici a inceput calvarul. Spitalul "Sf. Spiridon" nu are ingrijiri paliative, dar medicii au incercat sa-i gaseasca bolnavului un loc intr-o unitate de acest tip. "Pacientul are externarea facuta de cateva zile si are nevoie de ingrijiri paliative. Pe perioada spitalizarii i s-a facut o interventie de traheostomie (o gaura in trahee). Neoplasmul faringo-laringian este in stadiu avansat, inoperabil. Am luat legatura cu Fundatia Izvor, cu Spitalul Pascani, la sectia de paliatie, cu Centrul medico-social din Podu Iloaiei, dar nu il primeste nimeni pentru ca nu este asigurat. Am luat legatura si cu Directia de Asistenta Comunitara de la Primaria Iasi, pentru a gasi o solutie de sprijin pentru acest bolnav. De asemenea, am vorbit la Institutul Regional de Oncolgie (IRO) din Iasi, dar nici acolo nu il primeste. De la IRO ni s-a comunicat ca trebuie sa plateasca o asigurare minima de sanatate si apoi va fi trecut pe lista de asteptare. Nu stie nimeni cand se va elibera un loc la ingrijiri paliative la Institutul de Oncologie. Noi ne oferim sa-i asiguram si medicatia pentru o saptamana dupa externare. Acest pacient nu mai are de ce sa ramana intr-un spital de urgenta, cum este Spitalul «Sf. Spiridon». El are nevoie de ingrijiri paliative", a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.

"Sa se ocupe Directia de Asistenta Comunitara"

La Institutul Regional de Oncologie exista doar 20 de paturi la ingrijiri palative, insuficiente pentru numarul mare de bolnavi cu cancer care au nevoie de aceste servicii. Florin Gheorghiu nu a putut fi internat nici aici. "Nu avem locuri la paliatie. Avem bolnavi cu dureri foarte mari care nu pot fi ingrijiti in familie si care fac perfuzie permanent. Intre un pacient cum este Gheorghiu si unul cu dureri foarte mari, trebuie sa il internam pe acesta din urma. In sectia de paliatie ajung bolnavii din alte sectii. Daca acest pacient nu are datorii, poate beneficia de asigurare medicala minima. Directia de Asistenta Comunitara ar trebui sa se ocupe pentru ca are fonduri alocate de la buget. Noi nu avem unde sa-l internam", a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iasi.  

Daca bolnavul avea si dementa, putea fi internat la paliatie, la Socola

Nici la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iasi, unde sunt 123 de paturi de ingrijiri paliative, nu s-a putut face nimic. Florin Gheorghiu trebuia sa sufere si de dementa ca sa primeasca un pat la paliatie. "Noi internam la paliatie numai pacienti care sufera de dementa. Bolnavul trebuie internat la Institutul de Oncologie, la ingrijiri paliative. Sigur se va gasi un loc acolo", a declarat dr. Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie "Socola".

DAC nu are personal si medicatie pentru a ajuta acest bolnav

Directia de Asistenta Comunitara (DAC) Iasi nu il poate ajuta pe Florin Gheorghiu, pentru ca nu dispune de dotare pentru a ingriji un bolnav in stadiu terminal. "Am tinut legatura cu asistentul social de la Spitalul «Sf. Spiridon» din dorinta de a ajuta acest pacient, dar, din pacate, astfel de bolnavi dependeti de tratament de paliatie nu pot fi ajutati de noi. DAC nu dispune de personal specializat si medicatie de specialitate. Din bugetul DAC am facut toate demersurile sa incercam sa-i acordam un ajutor sub forma platii asigurarii medicale obligatorii", a declarat Luminita Munteanu, director executiv la Directia de Asistenta Comunitara Iasi.  

Presedintele Casei de Sanatate arata cu degetul spre medici

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi a oferit o solutie de care medicii trebuiau sa stie. Mai mult, acesta a tinut sa precizeze ca medicii nu trebuie sa puna conditii atunci cand un bolnav are nevoie de ingrijiri paliative, asa cum a procedat managerul de la Institutul "Socola".

"Nu scrie nicaieri in lege ca pacientul trebuie sa aiba dementa ca sa fie internat la ingrijiri palative la Institutul «Socola». Medicul este obligat sa interneze orice caz, pacient. In Iasi, nevoia de ingrijiri paliative este in crestere. Populatia este imbatranita, sunt multi bolnavi cu boli cronice in stadii avansate. Institutul de Oncologie are un numar mic de paturi si urmeaza sa se extinda pe paliatie. Acest pacient cu neoplasm trebuie sa fie luat in evidenta unui medic oncolg pentru a putea sa il introducem pe program si nu mai are nevoie sa plateasca asigurare medicala. Am nevoie de adeverinta de la medicul oncolog si copia actului de identitate si bolnavul Florin Gheorghiu va fi introdus imediat in programul national de oncologie. Exista si posibilitatea ca cineva sa-i plateasca 190 lei lunar asigurarea minima de sanatate. Dupa ce va fi introdus in program, vom face tot posibilul sa fie internat intr-o sectie de ingrijiri paliative. Pentru ca este vorba de un caz social, Directia de Sanatate Publica a incheiat un protocol cu spitalele pentru a oferi un numar de paturi pentru cazurile sociale pe timpul anotimpului rece. Bolnavul putea ocupa un astfel de pat. Nu este normal sa se ajunga la astfel de situatii", a declarat Radu Tibichi, presedintele CAS Iasi. Deocamdata, Florin Gheorghiu ramane internat la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.  

Iasul, pe primul loc in tara in privinta numarului de paturi la ingrijiri paliative

Judetul Iasi este pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de paturi pentru ingrijiri paliative. Cu toate acestea, nicio unitate medicala care ofera astfel de servicii nu l-a primit pe Florin Gheorghiu. Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iasi are 123 de paturi, Spitalul municipal Pascani – 50; Spitalul din Tg. Frumos – 20; Institutul Regional de Oncologie – 20 la care se adauga numarul de paturi de la unitatile medicale private decontate de Casa de Asigurari de Sanatate: Spitalul "Sf. Sava" – 100; Memory – 59; Asociatia Dr. Micu Vasile – 20; Arcadia – 20. Bineinteles ca numarul de paturi in centrele private este mult mai mare, unde bolnavii trebuie sa suporte toate costurile, dar bolnavul Florin Gheorghiu nu isi permite luxul de a plati pentru a fi ingrijit inainte de moarte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img