joi, 28 martie, 2024

Trucuri de urmat daca vrei sa scapi de punctele negre

Distribuie:

Publicat:

"Punctele negre sunt cunoscute drept comedoane deschise si apar atunci cand sebumul (substanta uleioasa produsa de piele) si celulele moarte de piele se acumuleaza in interiorul porilor. Pentru ca nu este acoperit de piele, varful 'dopului' se oxideaza, devenind negru", declara pentru womenshealthmag.com cosmeticiana Jennifer Rock, potrivit eva.ro.

"Ca orice forma de congestie a pielii, punctele negre pot fi cauzate de numeroase lucruri, precum excesul de sebum sau o problema in procesul de exfoliere a pielii. Din experienta mea, am observat ca pot fi agravate de tipul de machiaj folosit", mai spune specialistul.

"Atunci cand porti machiaj zi de zi si colectezi la suprafata pielii particule de poluare si impuritati din aer, trebuie sa-i oferi tenului a dubla curatare", spune Jennifer Rock. O metoda eficienta de curatare este demachierea cu apa micelara, apoi spalarea fetei cu o lotiune special conceputa pentru curatarea tenului.

Curatarea corecta trebuie urmata de un alt pas important. Este vorba despre folosirea acidului salicilic. "Acidul salicilic este un beta hidroxi acid solubil in apa care are efect exfoliant, care accelereaza procesul de reinnoire celulara, dizolvand in acelasi timp acumularile din interiorul porilor", spune Rock. Specialista recomanda folosirea unui produs cu acid salicilic o data la doua, trei zile, aplicat seara, dupa demachierea si spalarea tenului.

"Acidul salicilic este o alegere excelenta pentru pielea predispusa la aparitia punctelor negre. Iar motivul este acela ca beta hidroxi acizii, precum acidul salicilic, previn blocarea porilor", declara medicul dermatolog Dennis Gross.

"Daca esti predispusa la aparitia punctelor negre, ai grija ca produsele de ingrijire si cele de machiaj pe care le folosesti sa nu fie comedogenice. Asta inseamna ca ingredientele pe care le contin nu blocheaza porii", spune Jennifer Rock. "Cremele grase, concepute pentru pielea matura sau uscata, contin de obicei ingrediente precum uleiuri din plante care sunt excelente atunci cand sunt folosite pentru tipul de ten pentru care au fost concepute, dar care pot bloca porii atunci cand sunt aplicate pe tenul gras sau predispus la acnee si puncte negre", adauga specialista.

Probabil ai incercat tot felul de amestecuri exfoliante pentru piele. Dar pentru tenul cu probleme, scrub-ul sau exfolierea mecanica a pielii nu este o optiune buna. "Desi exfolierea delicata poate fi utila in unele cazuri, ar trebui evitata daca ai pete rosii sau iritate pe piele pentru ca le poate agrava", spune medicul dermatolog Justine Kluk. "Recomand evitarea in totalitate a unui scrub sau a unui exfoliant daca folosesti un produs cu acizi, retinol sau retinoizi pentru ca risti sa exfoliezi excesiv pielea si sa o iriti", mai spune medicul.

"Numeroase persoane care au pielea grasa sau predispusa la aparitia punctelor negre renunta la hidratare. Dar acest lucru inseamna ca vor continua sa aiba puncte negre, iar pielea lor va fi si deshidratata", spune Jennifer Rock.

Foloseste cu prudenta fondurile de ten cu acoperire mare, corectoarele si pudrele pentru fixarea machiajului. "Desi corectoarele, fondurile de ten si pudrele cu putere mare de acoperire creeaza de la distanta iluzia unei pieli uniforme, acestea actioneaza precum cimentul, blocand porii", spune medicul dermatolog Anita Sturham.

"Acest blocaj retine in interiorul porilor sebumul, bacteriile si celulele moarte de piele, ceea ce duce apoi la formarea punctelor negre", completeaza medicul. "Machiajul 100% mineral ramane la suprafata porilor, in loc sa patrunda in interiorul lor, este un antioxidant natural, hidrateaza pielea si are un efect de protectie impotriva luminii solare", spune cosmeticiana Jennifer Rock.  A.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img