miercuri, 24 aprilie, 2024

Trump a decis – CIA nu mai trebuie sa dea explicatii cu prvire la victimele civile ale atacurilor cu drone

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a revocat un decret care obliga Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) să prezinte informaţii despre victime civile ale unor atacuri aeriene în lume, relatează AFP preluată de news.ro.

Locatarul Casei Albe a anulat astfel decizia predecesorului său Barack Obama, căruia i-a reproşat o lipsă de transparenţă prin faptul că a generalizat utilizarea dronelor în operaţiuni antiteroriste efectuate atât de către militari, cât şi de către agenţii americane de informaţii.

Decretul lui Trump îl revocă pe cel de la 1 iulie 2016 al lui Obama care îi cerea directorului serviciilor americane de informaţii (DNI) un raport anual cu privire la numărul victimelor civile ale atacurilor aeriene cu drone vizând ”ţinte teroriste” în afara unor teritorii considerate zone de război.

Decizia lui Trump nu se aplică însă atacurilor efectuate de către agenţii aflate în subordinea Departamentului Apărării, care vor continua să publice un raport anual în acest sens.

Această decizie ar putea să ofere mai multă flexibilitate CIA, pe care Trump se sprijină în acest tip de operaţiuni.

Organizaţii de apărarea drepturilor omului au denunţat imediat această decizie a Executivului, apreciind că ea este contrară eforturilor în vederea transparenţei cu privire la atacurile aeriene cu drone, devenite una dintre principalele arme în lupta Statelor Unite împotriva terorismului după atentatele de la 11 septembrie 2001.

”Acţiunea administraţiei Trump nu este necesară şi este un pas înapoi periculos în transparenţa şi responsabilitatea utilizării forţei şi victimelor civile care rezultă”, a comentat Rita Siemion, de la Human Rights First.

CIA a jucat un rol de prim-plan în operaţiuni antiteroriste din 2001, utilizând drone pentru a lovi Al-Qaida şi alte grupări extremiste în Afganistan, Pakistan şi Yemen.

Semnalări de victime civile s-au multiplicat, iar în 2016 Obama a impus CIA proceduri mai dure, menite să limiteze riscurile unor victime colaterale, sprijindu-se mai mult pe militari să efectueze acest tip de operaţiuni.

Atunci când Trump s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2017, operaţiunile CIA au părut să se reia, iar atacuri aeriene cu drone au fost semnalate în Yemen şi în Libia, însă nu au fost recunoscute de Pentagon.

Odată cu retragerea anunţată a celei mai mari părţi a militarilor staţionate în Siria şi cu dorinţa exprimată de trump de a retrage armata americană din Afganistan, rolul CIA ar putea să crească.

Shannon Green de la Center for Civilians in Conflict consideră că CIA nu a respectat niciodată decretul lui Obama.

”Această schimbare va îngreuna şi mai mult să aflăm dacă aceste atacuri aeriene au avut loc şi impactl pe care-l au asupra civililor”, şi-a exprimat ea regretul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img