joi, 28 martie, 2024

Turcia ameninţă că va răspunde imediat oricărei ameninţări din Siria

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Naţional de Securitate al Turciei a declarat miercuri că Ankara va răspunde imediat oricărei ameninţări din vestul Siriei şi nu va permite formarea unei "armate teroriste" la frontieră, informează Reuters. După o şedinţă a guvernului, vicepremierul Bekir Bozdag a lansat un avertisment similar, în replică la anunţul coaliţiei conduse de Statele Unite în Siria privind intenţia de a înfiinţa o armată cu un efectiv de 30.000 de combatanţi, în colaborare cu Forţele Democratice Siriene (SDF).

Liderul SDF este miliţia kurdă YPG, considerată de Turcia o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie teroristă atât potrivit Turciei, cât şi Uniunii Europene şi Statelor Unite. Bozdag a afirmat că apreciat că formarea "unui coridor terorist şi unei armate teroriste" la frontieră reprezintă o ameninţare de securitate pentru ţara sa, iar acţiunile SUA în Siria sunt nepotrivite cu alianţa existentă între Ankara şi Washington. În acest context, sprijinul american pentru YPG este inexplicabil, a susţinut vicepremierul.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat în aceeaşi zi că Statele Unite "recepţionează şi tratează cu seriozitate" preocupările Turciei, ca aliat în cadrul NATO. Într-un discurs la Universitatea Stanford, el a lăsat însă să se înţeleagă că strategia SUA în Siria presupune menţinerea unei prezenţe militare americane pe durată nedeterminată, în cadrul eforturilor mai extinse de a împiedica refacerea Statului Islamic, de a pregăti diplomatic o posibilă retragere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi de a opri influenţa Iranului.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img