vineri, 29 martie, 2024

Turcia, iritată că Grecia acordă statut de refugiat unor presupuşi pucişti

Distribuie:

Publicat:

Turcia a criticat joi decizia Consiliului de Stat al Greciei de a acorda statut de refugiat pentru doi ofiţeri turci suspectaţi de implicare în lovitura de stat eşuată din iulie 2016, acuzând Atena de ''protejarea puciştilor'', informează AFP.

Cu această decizie care ''contravine normelor dreptului internaţional'', ''Grecia devine o ţară care protejează şi adăposteşte pucişti'', a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

''Noi condamnăm viguros această decizie care afectează profund conştiinţa naţiunii turce'', adaugă ministerul, exprimându-şi speranţa că justiţia greacă ''nu va reproduce erori similare''.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă greacă, a confirmat miercuri că doi ofiţeri turci prezumtivi pucişti vor primi statut de refugiat politic în Grecia, respingând un apel al guvernului grec împotriva acestei decizii a serviciilor de azil.

Evadarea în Grecia a opt militari acuzaţi de Turcia că ar fi participat la lovitura de stat eşuată în 15 iulie 2016 a tensionat relaţiilor dintre Atena şi Ankara, care continuă să-i urmărească fără încetare pe presupuşii autorii ai puciului eşuat, în spatele căruia s-ar afla – potrivit autorităţilor turce – predicatorul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA.

Consiliul a tranşat miercuri cazul unuia dintre aceşti militari, însă decizia sa se aplică şi în cazul altui membru al grupului pentru care guvernul a depus o a doua contestare.

În funcţie de normele legislaţiei elene, această decizie va fi valabilă şi pentru ceilalţi şase ofiţeri dacă serviciile de azil acceptă în cele din urmă cererile lor.

Această decizie este ''cea mai ruşinoasă care poate fi pentru ţară'', a scris într-o mesaj pe Twitter Omer Celik, ministrul turc pentru afaceri europene, în noaptea de miercuri spre joi. ''Sistemul judiciar grec a emis tocmai o hotărâre (judecătorească) care protejează teroriştii care au participat la o tentativă de lovitură de stat vizând să răstoarne democraţia turcă'', adaugă el.

În timp ce acest caz tensionează relaţiile bilaterale, Turcia a arestat şi a plasat în arest preventiv în luna martie doi soldaţi greci care, din greşeală – conform Atenei – au trecut graniţa în timp ce patrulau zona. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img