joi, 28 martie, 2024

Turcia: ONU cere ridicarea stării de urgenţă înainte de alegeri

Distribuie:

Publicat:

 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a cerut miercuri Turciei să ridice imediat starea de urgenţă pentru a garanta credibilitatea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate din 24 iunie, relatează AFP.

"Este greu de imaginat cum pot fi organizate alegeri credibile într-un mediu în care opiniile divergente şi contestările partidului de guvernământ sunt sever penalizate", a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein într-un comunicat.

Starea de urgenţă a fost instituită în Turcia în iulie 2016, la câteva zile după o tentativă de lovitură de stat, şi a fost prelungită în mod constant de atunci.

Oficialul ONU a denunţat restricţiile prelungite privind drepturile omului, libertatea de exprimare, de reuniune şi de asociere.

El a cerut de asemenea "guvernului turc să ridice imediat starea de urgenţă pentru a le permite tuturor cetăţenilor săi să participe pe deplin şi în mod egal la conducerea afacerilor publice şi la exercitarea dreptului la vot fără restricţii nejustificate".

În cadrul stării de urgenţă în Turcia, au avut loc epurări fără precedent, în cursul cărora mai mult de 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost demise sau suspendate. În plus faţă de presupuşii organizatori ai loviturii de stat, aceste epurări au vizat şi cercurile prokurde şi de opoziţie, fiind afectaţi judecători, profesori şi jurnalişti.

Aceste măsuri luate de guvernul turc au stârnit îngrijorarea ONG-urilor şi a ţărilor occidentale, care denunţă încălcări ale drepturilor omului şi acuză Ankara că profită de starea de urgenţă în vigoare pentru a-şi reprima adversarii. Însă oficialii turci susţin că măsuri excepţionale sunt necesare pentru a elimina ameninţările persistente la adresa statului. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img