joi, 18 aprilie, 2024

Ucraina cere NATO sa isi respecte angajamentul facut la Bucuresti si sa o apere in fata Rusiei

Distribuie:

Publicat:

Administraţia de la Kiev a cerut, marţi, Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a amintit că, la summitul de la Bucureşti din 2008, NATO a evocat posibilitatea admiterii Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte atent situaţia din Ucraina şi susţine suveranitatea ţării şi integritatea teritorială a acesteia.

"În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat mii de militari pregătiţi de luptă în apropierea frontierelor Ucrainei. Este cea mai amplă mobilizare de trupe ruse de după anexarea ilegală a Crimeei în 2014. În ultimele zile, numeroşi militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei. Vreau să transmit condoleanţe pentru recentele pierderi suferite de Forţele Armate Ucrainene. Mobilizarea semnificativă de trupe de către Rusia este nejustificată, inexplicabilă şi profund îngrijorătoare. Rusia trebuie să oprească acum acumularea de trupe în interiorul şi în jurul Ucrainei", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

"Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale. Susţinerea NATO pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării este de neclintit. Noi nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeei. Continuăm să cerem Rusiei să oprească susţinerea pentru militanţii din estul Ucrainei şi să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. NATO este alături de Ucraina", a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit stenogramei declaraţiilor, publicată pe site-ul NATO.

Jens Stoltenberg a explicat că statele membre NATO sunt cele care vor decide "când va fi Ucraina pregătită pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică", astfel că "nicio altă ţară nu are dreptul de a încerca să se implice sau să interfereze asupra acestui proces".

Ucraina cere susţinerea NATO pentru evitarea unui conflict militar cu Rusia

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri un conflict militar cu Rusia. "Din punct de vedere strategic, Rusia trebuie să înţeleagă că Ucraina aparţine lumii democraţiilor, lumii occidentale şi că Occidentul nu va permite Rusiei să perturbe democraţia ucraineană şi suveranitatea. (…) Ucraina nu face parte din lumea Rusiei şi nu va fi considerată niciodată în acest fel", a afirmat Dmitro Kuleba.

"La nivel operaţional, avem nevoie de măsuri, care vor împiedica Rusia şi care vor limita intenţiile sale agresive. Acestea ar putea fi, aşa cum a menţionat secretarul general NATO, o nouă serie de sancţiuni, care ar majora preţul agresiunii ruse. Ar putea fi şi o susţinere directă, menită să consolideze capabilităţile de apărare ale Ucrainei (…)", a subliniat Dmitro Kuleba.

Ucraina aminteşte de angajamentul summitului NATO de la Bucureşti

Ministrul ucrainean de Externe a amintit angajamentul NATO privind integrarea Ucrainei, asumat la summitul din 2008, desfăşurat la Bucureşti.

"În 2008, la summitul de la Bucureşti, NATO a făcut o promisiune Ucrainei şi Georgiei. Şi noi credem că Alianţa Nord-Atlantică este o instituţie de încredere, care îşi respectă promisiunile. Pentru noi, apartenenţa la NATO este o chestiune de timp. Şi nu există niciun alt criteriu necesar de îndeplinit în privinţa relaţiilor cu Rusia", a subliniat Dmitro Kuleba.

În "Declaraţia Summitului de la Bucureşti", Alianţa Nord-Atlantică saluta "aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei în sensul de a deveni membre NATO". "Am stabilit astăzi că aceste ţări vor deveni membre NATO. Ambele ţări au avut contribuţii valoroase pentru operaţiunile Alianţei", arăta "Declaraţia Summitului de la Bucureşti", fără însă a fixa un termen pentru admiterea Ucrainei şi Georgiei.

Rusia se opune vehement aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO.

În contextul amplificării tensiunilor cu Rusia, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a evidenţiat recent importanţa admiterii Ucrainei în Planul de Acţiune în vederea Aderării la NATO. "Ar fi un semnal real adresat Rusiei", a afirmat preşedintele Ucrainei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img