miercuri, 24 aprilie, 2024

Ucraina: Plan de export al cerealelor în valoare de 150 de milioane de dolari către ţările cele mai vulnerabile la foamete

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit cu participarea statelor aliate în care a fost lansat un plan de export al cerealelor în valoare de 150 de milioane de dolari către ţările cele mai vulnerabile la foamete şi secetă, informează Reuters, anunță Agerpres.

Iniţiativa "Grâne din Ucraina" a demonstrat că securitatea alimentară globală nu reprezintă "doar vorbe goale" pentru Kiev, a spus preşedintele Zelenski. Kremlinul afirmă că alimentele exportate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră în cadrul planului intermediat de ONU nu ajung în ţările cele mai vulnerabile.

Preşedintele ucrainean a anunţat că s-au strâns 150 de milioane de dolari din partea a peste 20 de ţări şi a Uniunii Europene pentru a exporta cereale în ţări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia şi Yemen. "Intenţionăm să trimitem cel puţin 60 de nave din porturile ucrainene în ţările care se confruntă cel mai mult cu ameninţarea foametei şi a secetei", a declarat Volodimir Zelenski.

La summit au participat prim-miniştrii Belgiei, Poloniei şi Lituaniei şi preşedintele Ungariei. Preşedinţii german şi francez şi preşedinta Comisiei Europene au susţinut discursuri transmise prin video.

Într-o declaraţie comună, emisă la încheierea summitului, se afirmă că, de la invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, lumea a primit cu zece milioane de tone mai puţine produse agricole decât în aceeaşi perioadă din 2021.

Continuarea pe stiriepsurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img