vineri, 26 aprilie, 2024

UDMR a primit o lovitura grea! Camera Deputatilor a respins initiativa autonomiei Tinutului Secuiesc

Distribuie:

Publicat:

Camera Deputatilor a respins miercuri propunerea legislativa privind statutul de autonomie al tinutului secuiesc, care a fost criticata de majoritatea parlamentarilor, cu exceptia UDMR. In favoarea respingerii proiectului s-au inregistrat 218 voturi, iar 20 – impotriva. 

Initiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, a afirmat ca nu propune modificarea granitelor, ci doar autonomie teritoriala a tinutului secuiesc in interiorul statului roman. 

"Secuii au luptat pentru apararea crestinismului de partea lui Mihai Viteazul si Stefan cel Mare. Acele persoane si institutii care sustin ca tinutul secuiesc nu exista sunt conduse din umbra sau sunt conduse de ura fata de maghiari si secui. Acestor persoane si institutii le transmit sa puna mana pe carte si sa invete istoria proprie. Comunitatea maghiara din Romania nu cere decat ceea ce li se cuvine tuturor natiunilor europene. Europa sprijina autonomia, este cel mai important mesaj dat de comunitatea europeana dupa evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea granitelor, noi dorim doar autonomie teritoriala a tinutului secuiesc in interiorul statului roman", a declarat deputatul UDMR. 

Liberalul Florin Roman a prezentat raportul Comisiei de administratie, mentionand ca propunerea legislativa contravine, in ansamblul sau, normelor si principiilor constitutionale, ordinii juridice interne, legislatiei Uniunii Europene si dreptului international. De asemenea, deputatul PNL Angelica Fador a anuntat ca grupul liberal va vota impotriva propunerii legislative deoarece vizeaza crearea unor entitati paralele in interiorul statului roman. 

Liderul grupului PSD, Vasile Suciu, a anuntat ca social-democratii nu sustin proiectul de lege. 

"Stimati colegi de la UDMR, aveti toata pretuirea si sustinerea noastra, dar raspunsul nostru fata de acest proiect este 'Nu'. Mi-as dori ca in acest an al Centenarului aceste luari de cuvant sa nu fie patimase si sa creeze falii. PSD va vota impotriva acestui proiect", a precizat el. 

Deputatul PMP Marius Pascan a criticat si el proiectul, sustinand ca initiatorii "agreseaza Romania". 

"Agresati Romania in acest an al Centenarului prin acest proiect. Acest proiect intoarce tara catre perioada medievala. (…) Nu faceti decat sa tensionati artificial relatia intre romani si maghiarii din Transilvania", a afirmat Pascan, adresandu-se parlamentarilor UDMR. 

Fostul premier Mihai Tudose a criticat initiativa UDMR. 

"Nu cred ca ati reactiona foarte frumos, stimati colegi de la UDMR, daca, incepand de astazi sau de maine, o multime de colegi de-ai dumneavoastra din Parlament ar avea niste propuneri de discutie amiabila de restrangere a unor drepturi pe care le aveti deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar sa discutam despre chestia aia amiabil fara patima, fiindca pe teme de genul asta am ajuns sa facem un referendum sa vedem daca un copil, de 8 martie, ii ia lui maica-sa un ruj sau o spuma de barbierit, tot asa, amiabil. E jenant ce faceti, stimati colegi", a spus deputatul Mihai Tudose. 

In schimb, deputatul UDMR Korodi Attila a afirmat ca sustine proiectul, mentionand ca a vorbi despre autonomie reprezinta "dorinta implementarii unui model european, de a apropia administratia publica cat mai mult de cetatean". 

"Autonomia nu inseamna secesionism, nu inseamna un atac la integritatea Romaniei. Autonomia inseamna mesajul unei comunitati care isi manifesta dorinta organizarii administratiei publice intr-un anumit fel. (…) Romania, din pacate, are anumite carente in a raspunde cerintelor comunitatilor minoritatilor. Observam si noi si expertii internationali ca exista o serie de tratate interntionale ratificate de Romania ale caror prevederi nu sunt puse in practica sau sunt numai partial implementate. Observam totodata, impreuna cu organismele internationale, ca din momentul aderarii la UE, Romania nu a mai facut progrese vizibile in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor nationale", a adaugat deputatul UDMR. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img