joi, 28 martie, 2024

UE instituie reguli mai stricte privind disponibilitatea si utilizarea precursorilor de explozivi in intreaga comunitate

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi a aprobat joi acordul provizoriu la care s-a ajuns pe 4 februarie între Preşedinţia română a Consiliului European şi reprezentanţii Parlamentului European cu privire la un proiect de regulament de instituire a unor reguli mai stricte privind disponibilitatea şi utilizarea precursorilor de explozivi în întreaga Uniune Europeană, conform unui comunicat postat pe pagina Preşedinţiei române, potrivit agerpres.ro.

Precursorii de explozivi sunt substanţe chimice care pot fi utilizate în scopuri legitime, dar a căror utilizare ar putea fi şi deturnată în mod abuziv pentru fabricarea de explozivi artizanali iliciţi.

Noile norme vor limita punerea la dispoziţie a precursorilor de explozivi pentru publicul larg şi vor asigura raportarea adecvată a tranzacţiilor suspecte de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare.

Propunerea de regulament prevede două categorii distincte de precursori de explozivi, respectiv "restricţionaţi", care nu pot fi puşi la dispoziţie, introduşi, deţinuţi ori utilizaţi de persoane din rândul publicului larg peste anumite niveluri de concentraţie şi "reglementaţi", pentru care tranzacţiile suspecte ar trebui raportate de către operatorii economici, inclusiv pe pieţele online.

"Sub rezerva condiţiilor prevăzute în regulament, statele membre îşi menţin posibilitatea de a institui sisteme de acordare de licenţe, care ar permite anumitor precursori de explozivi restricţionaţi să fie puşi în continuare la dispoziţia publicului larg. Sub rezerva unui control efectuat de către Comisie, statele membre vor putea, de asemenea, să aplice normele referitoare la precursorii de explozivi restricţionaţi în cazul substanţelor chimice care nu fac obiectul regulamentului", se menţionează în comunicat.

Noile norme impun, de asemenea, o serie de obligaţii în materie de formare şi de sensibilizare privind operatorii economici care desfăşoară activităţi de fabricare sau de vânzare de precursori de explozivi şi autorităţile naţionale de control.

Regulamentul se aplică după 18 luni de la intrarea în vigoare.

Textul convenit, în urma examinării obişnuite efectuate de experţii jurişti-lingvişti, va fi prezentat Parlamentului European şi Consiliului, în vederea adoptării formale.

În scopul de a împiedica fabricarea ilicită de explozivi, Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi restricţionează punerea la dispoziţie, introducerea, deţinerea şi utilizarea de către publicul larg a anumitor precursori de explozivi şi stabileşte norme privind raportarea tranzacţiilor suspecte şi stabileşte norme privind raportarea tranzacţiilor suspecte.

Restricţiile şi controalele existente s-au dovedit a fi insuficiente pentru a împiedica fabricarea ilicită de explozivi artizanali. De exemplu, cerinţa înregistrării tranzacţiilor nu descurajează şi nici nu împiedică infractorii să achiziţioneze precursori de explozivi.

În plus, regulamentul existent nu este suficient de clar în ceea ce priveşte mai multe dintre obligaţiile pe care le impune, inclusiv cele care urmăresc să asigure transmiterea informaţiilor de-a lungul lanţului de aprovizionare, se mai precizează în comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img