joi, 28 martie, 2024

UE suspenda operatiunile de salvare pe mare a migrantilor din largul coastelor Libiei

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că va suspenda operațiunile de patrulare desfășurate de navele care salvează migranți din largul coastelor Libiei, relatează France 24, potrivit mediafax.

Motivul acestei decizii este acela că autoritățile de la Roma nu mai sunt de acord ca migranții salvați în cadrul acestor operațiuni să fie aduși în Italia.

Misiunile de patrulare făceau parte din Operațiunea Sophia, care ar fi urmat să se încheie pe 31 martie, dar pe care diplomații europeni au decis să o extindă cu încă șase luni. Cu toate acestea, patrulele aeriene vor continua misiunile de patrulare.

"Statele membre au decis să extindă Operațiunea Sophia cu încă șase luni, însă cu o suspendare temporară a componentei navale, iar statele vor continua negocierile pentru a găsi o soluție cu privire la debarcarea migranților", a declarat oficialul european Maja Kocijancic. Totuși, Sophia "este o operațiune maritimă și este clar că fără componenta navală nu va putea să își atingă scopul".

De la lansarea sa, în 2015, misiunea a contribuit la arestarea a 150 de traficanți de migranți și la salvarea a peste 45.000 de persoane.

După ce populiștii au câștigat alegerile anul trecut în Italia, autoritățile de la Roma au adoptat o atitudine ostilă față de ideea de a aduce migranții salvați din Marea Mediterană pe teritoriul Italiei și au făcut tot posibilul pentru a pune capăt operațiunilor de salvare.

Eforturile de a reforma Operațiunea Sophia au fost afectate de problema regulilor europene privind azilul, care stipulează că țara în care un refugiat ajunge prima dată trebuie să proceseze cererea acestuia de azil. Autoritățile italiene au susținut în repetate rânduri că nu sunt dispuse să primească un număr foarte mare de refugiați.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img