vineri, 29 martie, 2024

UE vrea sanctiuni dure pentru cei care produc sau vand medicamente false. In Romania acestia scapa cu o amenda

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeana vrea sanctiuni dure pentru cei care produc sau vand medicamente false. Conform statisticilor, jumatate dintre doctoriile vandute pe internet sunt contrafacute, iar asta pune in pericol viata pacientilor.

Si la acest capitol, tara noasta este deficitara: cele mai multe activitati ilegale in aceasta privinta nu sunt trecute in Codul Penal, iar cei care le practica pot scapa doar cu o amenda.

Asta in conditiile in care astfel de substante pot agrava boala pacientul sau, mai rau, il pot omori.

Sute de medicamente lipsesc din spitale sau din farmacii, asa ca, disperati, bolnavii cumpara de pe internet, unde numeroase site-uri sunt pline de anunturi.

Dar, vanzarea de medicamente contrafacute este o problema cu consecinte grave la nivel mondial. In incercarea de a opri acest lucru, Uniunea Europeana le-a cerut tuturor statelor membre sa inaspreasca legislatia.

Pana in 2019 si Romania va fi obligata sa ia masurile necesare, astfel incat fabricarea si comericalizarea medicamentelor sa respecte norme clare.

Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al ANMDM: ”Fiecare produs va avea cod de bare bidimensional si un dispozitiv de sigilare care sa arate daca medciamentul a mai fost deschis…”

O alta modificare se refera la faptul ca farmaciile online autorizate vor purta un logo unic pe intreg teritoriul Uniunii Europene, astfel incat sa se poata verifica mai usor unde si in ce conditii a fost comericalizat un medicament.

Autoritatile care verifica producatori de medicamente vor avea indicatii mai clare in privinta controalelor, iar fabricantii vor fi obligati sa respecte normele de productie atat in ceea ce priveste gramajul produsului, cat si a cantitatiii de substanta activa pe care o contine acesta.

In Romania, legislatia nu este nici clara, nici suficient de dura pentru cei care vand medicamente contrafacute.

Un raport al Comisiei Europene arata ca in cele mai multe state membre falsificarea medicamentelor este considerata infractiune, pe cand in Romania, importul si exportul de medicamente falsificate sunt doar contraventii. Adica faptasul primeste cel mult o amenda.

Conform legislatiei actuale, abia dupa ce autoritatile au demonstrat ca persoana suspecta fabrica sau vinde cu buna stiinte medicamentele contrafacute si ca acestea au pus intr-adevar in pericol viata pacientilor se poate vorbi de o infractiune.

In plus, la noi, amenda pentru abaterile care implica substante active folosite in prepararea medicamentelor sunt de pana la 6500 de euro. Doar in Lituania suma este mai mica, in timp ce in restul statelor europene trece de 10.000 de euro.

Cel mai bine la acest capitol sta Spania, unde amenzile pot ajunge la 1 milion de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img