vineri, 29 martie, 2024

ULTIMA ORA! Se schimba REGULILE pentru angajati! Ce se va intampla cu concediile

Distribuie:

Publicat:

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a schimbat regulile pentru angajatii care doresc prelungirea concediului medical pentru incapacitate de munca.

Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca si indemnizatia aferenta lui se pot acorda pentru cel mult 183 de zile intr-un an, perioada care se calculeaza din prima zi de imbolnavire, noteaza avocatnet.ro

Un nou act normativ care trateaza modul in care se acorda prelungirea a fost publicat recent. Concret, este vorba de Ordinul Casei Nationale de Pensii Publice si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 953/783/2017, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 599 din 26 iulie 2017.

In aceste conditii, daca bolnavul nu se recupereaza astfel incat sa poata munci normal dupa cele 183 de zile, medicul primar/specialist poate sa propuna pensionarea pentru invaliditate a bolnavului. Potrivit legii, ca sa se evite pensionarea, acelasi medic ar putea sa propuna si prelungirea concediului medical peste cele 183 de zile. Prelungirea se poate face cu cel mult 90 de zile.

“In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul prevazut la alin. (1) (medicul primar/specialist – n.red.) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate”, scrie in OUG nr. 158/2015.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img