vineri, 19 aprilie, 2024

UMILITOR! DEZASTRU la Iasi! Unul dintre cele mai frumoase locuri a fost POLUAT la comanda! Sefii dorm in birouri in timp ce afara e IAD – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Un nou cosmar ecologic ameninta municipiul Iasi • O situatie care a lovit o zona apropiata de municipiu in cursul anului trecut a aparut din nou surprinzator • Lacul Venetia din zona Ciric a ajuns sa fie din nou poluat de o substanta suspecta provenita de la Aeroportul Iasi • "Echipa de comisari impreuna cu angajatii Serviciului de Gospodarire a Apelor din cadrul ABA Prut-Barlad au luat probe de apa uzata pentru a se analiza si a se stabili daca s-a produs o poluare", a spus Gheorghe Bacusca, comisar-sef al Garzii de Mediu Iasi • Vinovatii ar putea fi trasi drastic la raspundere, nefiind prima gafa de acest fel • Daca pe timpul lui Marius Bodea era evident ca lucrurile erau praf la Aeroport, din moment ce liberalul era mai preocupat de furat banii decat de condus aerogara, surprinde faptul ca acum la conducerea aerogarii este comandantul Mitica Rebegea, cel despre care se credea ca va putea rezolva macar aceasta problema a poluarii. Din pacate insa, lucrurile nu sunt deloc in regula la aeroport, iar toate aceste balbe nu vor face decat sa indeparteze operatorii importanti de aerogara ieseana

Un nou dezastru a fost aproape sa loveasca o zona intens frecventata din apropierea Iasului. Un pericol grav pentru mediu a fost sesizat de catre ieseni ieri, dupa ce, la suprafata lacului Venetia au aparut bucati de spuma alba.

Imediat dupa ce au aparut imagini cu posibila poluare, o echipa a Garzii de Mediu Iasi si ai Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Prut-Barlad s-au deplasat in zona lacului Venetia pentru a verifica daca apa este poluata de o solutie provenita de la Aeroport, asa cum s-a intamplat anul trecut. Este a doua oara cand ar putea fi vorba de o poluare a lacului, ce ar proveni de la Aeroport.

Ceea ce s-a intamplat ieri nu este deloc normal. Spuma rezultata in urma degivrarii ar trebui sa fie deversata controlat si in niciun caz sa se reverse in lac.

Aparent, o defectiune la sistemul de epurare a apelor pluviale a facut ca in acumularea Ciric III- Venetia sa ajunga tocmai lichidul folosit la degivrarea avioanelor. Intrucat astfel de defectiuni au mai avut loc in trecut, autoritatile ar fi trebuit sa prevada acest lucru pentru a evita o noua poluare.

Angajatii ABA Prut-Barlad au recoltat probe si urmeaza sa le analizeze in laborator pentru a stabili daca este vorba de o poluare provenita de la Aeroport, asa cum a spus Andreea Poenaru, purtator de cuvant al ABA Prut-Barlad.

Reprezentantii Garzii de Mediu au luat probe pentru a stabili cu exactitate daca este vorba de o poluare. "Am fost sesizati cu privire la o eventuala poluare la acumularea Ciric, la gura de deversare a apelor pluviale uzate provenite de la suprafetele de miscare ale Aerodromului. Echipa de comisari impreuna cu angajatii Serviciului de Gospodarire a Apelor din cadrul ABA Prut-Barlad au luat probe de apa uzata pentru a se analiza si a se stabili daca s-a produs o poluare", a spus Gheorghe Bacusca, comisar-sef al Garzii de Mediu Iasi. O cauza a posibila a poluarii ar fi precipitatiile abundente din ultima perioada.
Cei de la Administratia de Apa au amplasat baraje absorbante pentru a limita raspândirea pe suprafata lacului Ciric III a spumei rezultate în urma descarcarilor.

Citeste si : Situatie alarmanta la Iasi! Avertisment dur al specialistilor! Substante toxice au aparut in aer si pot provoca grave probleme de sanatate

Aeroportul Iasi se apara

In schimb, cei de la Aeroportul Iasi sustin ca vina pentru incident apartine operatorilor de handling, in fapt cei care se ocupa de degivrarea avioanelor inainte de zbor. "La nivelul Aeroportului Iasi, tot ceea ce inseamna solutii folosite sunt bio si nu creeaza poluare. S-au facut adrese catre operatorii de handling a companiilor aeriene pentru a vedea ce solutii folosesc ei, cu scopul de a identifica sursa poluarii. Nu s-a intamplat asta din cauza Aeroportului Iasi ca entitate. Noi folosim doar subtante certificate bio, deci daca e ceva, este de la firmele respective. Atunci cand ploua foarte tare sau este frig pot aparea probleme la concentratii foarte mari de substanta. Trebuie sa vedem clar cine este cel care a poluat", a spus Catalin Bulgariu, reprezentantul Consiliului de Administratie al R.A. Aeroportul Iasi.

 

Poluarea de pe lacul Venetia se repeta

Nu este pentru prima oara cand lacul Venetia este poluat cu substante scurse de la aeroport. Tot in primavara anului trecut, au fost sesizate aceleasi probleme in zona lacului Venetia. Mai multi ieseni au atras atentia asupra poluarii ce se observa cu ochiul liber, fiind apa de culoare albicioasa, cu spuma abundenta si cu miros predominant de substante organice.

Cauza poluarii a fost o defectiune la sistemul de epurare a apelor pluviale ce a facut ca in acumularea Ciric III- Venetia sa ajunga tocmai lichidul folosit la degivrarea avioanelor pe perioada de inghet.

Practic, o valva stricata a facut ca agentul de degivrare sa nu intre in conductele ApaVital SA, unde apa era purificata si apoi deversata, ci direct in acumularea de la Ciric.

Nimeni nu a prevazut faptul ca acea valva era defecta, iar agentul de degivrare a curs zile la rand in apa de la lacul Venetia. Dupa ce au fost sesizati de incident, reprezentantii de la Administratia Bazinala de Ape Prut-Barlad si cei de la Garda de Mediu Iasi au trecut la verificari.

Rezultatele analizelor fizico-chimice efectuate pentru apele pluviale impurificate descarcate în acumularea Ciric au aratat ca se depasesc limitele de evacuare impuse pentru indicatorii de amoniu si detergenti, existând posibilitatea afectarii ecosistemului acvatic din acumulare.

 

Moldova, in pericol tot din cauza unor substante toxice

Un dezastru ecologic s-a intamplat tot anul trecut, in judetul Iasi. Timp de cateva zile, raurile Nicolina si Bahlui, care tranziteaza municipiul Iasi, au fost acoperite de o pelicula groasa de substante poluante, substante care au ajuns mai departe in raul Jijia si chiar Prut. A fost vorba de ulei industrial provenit de la Fortus SA Iasi, iar conform verificarilor facute la acea vreme, uleiul s-ar fi scurs de la transformatoarele industriale de pe platforma CUG.

Organele abilitate au fost sesizate despre acest aspect, iar mai multe echipe au intervenit pe teren pentru a analiza situatia. Faptul ca pelicula de poluare s-a extins cu repeziciune in reteaua de ape a judetului a dus la alertarea celor de la Administratia Nationala Apele Romane, care au intervenit pe cursurile raurilor afectate pentru a diminua cat mai mult efectele poluarii.

Acestia au intervenit cu diverse metode pentru a dizolva pelicula poluanta pe cat mai mult posibil in asa fel incat aceasta sa afecteze cat mai putin raul Prut (in care se varsa raul Jijia), una dintre cele mai importante ape curgatoare din zona Moldovei care se varsa în Dunare lânga Reni, la est de orasul Galati. Pentru ca s-a intervenit la timp, a fost stopata poluarea, nefiind afectati locuitorii Iasului sau fauna si ecosistemul acvatic.

In prezent, pentru ca Inspectoratul de Politie Judetean Iasi a intocmit un dosar penal in acest caz, dosarul este in cercetare.

Daca pe timpul lui Marius Bodea era evident ca lucrurile erau praf la Aeroport, din moment ce liberalul era mai preocupat de furat banii decat de condus aerogara, surprinde faptul ca acum la conducerea aerogarii este comandantul Mitica Rebegea, cel despre care se credea ca va putea rezolva macar aceasta problema a poluarii. Din pacate insa, lucrurile nu sunt deloc in regula la aeroport, iar toate aceste balbe nu vor face decat sa indeparteze operatorii importanti de aerogara ieseana.

 

Vlad Rotaru / Raluca Costin

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img