News Flash:

Un afacerist din Barlad a ridicat o constructie fara niciun act la mana.

20 Mai 2014
3961 Vizualizari | 0 Comentarii
Cel mai vanat teren public din centrul Barladului a fost „adjudecat” de un afacerist care si-a luat libertatea de a ridica o constructie fara a detine contract de inchiriere ori autorizatie de constructie. Autoritatile locale nu s-au sesizat desi lucrearea ilegala a fost ridicata sub nasul primarului.

Un teren din buricul Barladului in suprafata de 80 de metri patrati a fost ocupat fara drept de un om de afaceri din oras care in ultimii ani a inchiriat spatiul cu pricina de la primarie pentru a amenaja o terasa de vara. Acelasi lucru a dorit sa faca si in actualul sezon estival, dar fara a solicita vreo aprobare, a decis sa investeasca in terasa pentru a fi mai „trainica”. Lucrarea a fost executata in numai cateva zile si se intinde pe aproape toata lungimea Casei de Cultura „George Tutoveanu”, este la distanta de aproximativ un metru de cladire si acoperisul terasei se inalta pana in dreptul geamurilor de la primul nivel.

Autoritatile locale nu s-au sesizat desi se poate spune ca lucrarea a fost facuta sub nasul primarului. Atat biroul edilului sef, cat si cel al viceprimarului avand vederea catre Casa de Cultura, respectiv spre terasa amenajata adhoc. Este cu atat mai suprinzator ca nimeni nu a vazut nimic cu cat a fost obturata vederea spre institutia de cultura si, mai cu seama, terasa a fost construita peste drum de un monument istoric: Biserica „Domneasca” – vechi obiectiv de cult al orasului.

Investitia a fost facuta de Mitica Diaconu, administratorul restaurantului Galmondo situat in laterala dreapta a Casei de Cultura. Restaurantul a fost construit in urma cu cativa ani si la momentul respectiv au fost discutii privind legalitatea autorizatiilor de constructie intrucat, prin ridicarea ei, a limitat accesul pompierilor in caz de incendiu la institutia de cultura.

Politia in actiune

Municipalitatea barladeana a avut primele reactii imediat dupa ce mass-media locala a pus intrebari cu privire la autorizatiile de constructie, urbanism etc detinute de investitor. Initial, jurnalistii au fost informati ca afaceristul are abonament pentru ocuparea temporara a domeniului public, la fel ca toti proprietarii de baruri care si-au deschis terase de vara in fata localului. Pretul de inchiriere este de 26, 61 de lei/mp. Cat priveste autorizatia de constructie, reprezentantii Primariei au spus ca aceasta este in lucru. Ca reactie imediata, Politia Locala a aplicat o amenda si a emis un termen de 30 de zile pentru a intra in legalitate (obtinerea autorizatiei de constructie). In caz contrat, lucrarea va fi daramata. Potrivit Legii 50/1991, art. 26, pentru constructia unei terase acoperite fara autorizatie, amenda este cuprinsa intre 1.000-100.000 lei.

Ulterior, autoritatile locale, prin vocea viceprimarului Marin Bunea, au recunoscut ca lucrarea a fost facuta fara nicio autorizatie si nimi macar nu exista un contrcat de inchiriere a spatiului: „Nu are nici un contract, nici de inchiriere, nici autorizatie de constructie ori de functionare. Abia a depus actele si urmeaza sa intre i sedinta CL de la sfarsitul lunii. Poate nu vor aproba consilierii locali, cine stie”.

„A fost aplicata amenda minima, de 1.000 de lei. Parerea intima, a vrut sa prinda Zilele Culturale si s-a grabit cu lucrarile ca sa mai castige un ban. A depus o cerere de autorizatie, dar ei cred ca daca au cerut e ca si cum s-au fi aprobat”, a declarat Vasile Radoi, seful Politiei Locale.

Mea culpa

Mitica Diaconu, proprietarului restaurantului, a fost cat se poate de sincer: „Zilele trecute am solicitat autorizatie. Am vrut sa deschid terasa in timpul Zilelor Culturale si pentru ca an de an am avut probleme cu umbrele am decis sa fac o lucrare mai rezistenta. Nu e constructie permanenta, poate fi demontata. Amenda poate sa para mica, dar la cum merg lucrurile in zilele noastre nu e chiar asa. Cu terasa asta ofer sase locuri de munca si cu paznicul de noapte ar fi sapte”.

Pentru terasa „Covorul verde”, numele sub care e cunoscuta, chiria se ridica la putin peste 2.000 de lei/luna, chirie ce este platita din momentul in care functioneaza propriu-zis, nu si pentru perioada cat terenul este ocupat. Pe piata libera, cuantumul chiriilor pentru spatiile comerciale este dublu.

Citeste mai mult: adev.ro

adjudecat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0819 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027682 (s)