vineri, 29 martie, 2024

Un an plin pentru DNA. Numele grele care are au intrat pe mana procurorilor

Distribuie:

Publicat:

Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie a fost marcata in anul 2014 de numarul mare de dosare deschise si de arestari, printre cele mai importante anchete fiind cazul cunoscut sub numele de Microsoft in care s-a cerut in premiera ridicarea imunitatii in acelasi timp pentru 9 fosti ministri.

Tot o premiera o constituie si retinerea si ulterior arestarea preventiva a sefului DIICOT, Alina Bica, si a fratelui presedintelui, Mircea Basescu, dar si a unui numar mare de presedinti de Consilii Judetene, cercetati, retinuti sau trimisi in judecata.

O alta premiera a fost ancheta DNA privind fapte de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier, cu un prejudiciu in sarcina Regiei Nationale a Padurilor Romsilva de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. In dosar sunt implicati si parlamentari, printre care si Viorel Hrebenciuc, dar judecatori si oameni de afaceri.

In acest an, potrivit statisticilor, in perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie, au fost trimisi in judecata peste 900 de inculpati si dispuse masuri asiguratorii pentru sume de bani si bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.

De asemenea, au fost obtinute condamnari definitive in dosarele instrumentate de DNA in cazul a peste 1.000 de inculpati.

* Ancheta in dosarul Microsoft si EADS a fost anuntata in 10 iulie, cand a fost audiat la DNA si secretarul general al Guvernului, Ion Moraru. Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizarii Corpului de Control al premierului, din 21 mai 2013, cu privire la inchirierea si extinderea de licente educationale de catre Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale.

Dupa mai multe audieri, in 26 septembrie, seful DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut ridicarea imunitatii pentru inceperea urmaririi penale pe numele a noua fosti ministri privind presupuse fapte de coruptie in cazul mai multor contracte referitoare la licente IT de sute de milioane de euro. Kovesi a transmis procurorului general referatul in vederea sesizarii pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penal a — Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor, fata de Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, — Parlamentului European fata de Dan Nica, — presedintelui Romaniei fata de Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. Procurorii au extins ulterior cercetarile si pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programului ”Sistem Educational Informatizat” (SEI). Printre acuzatiile retinute in sarcina fostilor membri ai Guvernului se numara abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, prejudiciul estimativ fiind evaluat pana in prezent la 60 de milioane euro.

“Au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica, Mihailescu, Ticau, Athanasiu, Tanasescu si Sandu si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Totodata, exista indicii ca persoanele mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft”, sustin procurorii.

Contractul cadru de licentiere Microsoft s-a incheiat, potrivit DNA, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat. DNA a retinut ca din cele 54 milioane USD achitate de Executiv in baza contractului cadru si a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezinta comisioane pretinse de persoanele implicate in derularea proiectului din cadrul Guvernului Romaniei, din ministerele si societatilor implicate.

Totodata, arata anchetatorii, incheierea si derularea contractului de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu incalcarea, de catre ministrii Funeriu si Sandu, a dispozitiilor legale privind achizitiile publice, fara a exista o fundamentare din punct de vedere economic si tehnic, in scopul de a favoriza anumite firme, valoarea produselor si a serviciilor fiind supraestimata pentru includerea si comisioanele pretinse de persoanele implicate in semnarea si derularea contractelor.

“Cercetarile efectuate cu privire la Programul SEI in legatura cu implementarea sistemului alternativ de educatie asistata de calculator prin dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate, cu o valoare estimata de 200 milioane dolari, au produs indicii rezonabile cu privire la incalcarea atributiilor de serviciu, precum si savarsirea unor infractiuni de coruptie de catre persoanele implicate. (…) Achizitiile au fost efectuate la preturi cu pana la 50% mai mari, iar continuarea proiectului cu firma Siveco, in cadrul etapei a IV-a, a fost impusa de conditiile impovaratoare ale contractului de leasing financiar care era in derulare, desi actele de control recomandau efectuarea unei proceduri de achizitie.

Probele administrate in cauza au demonstrat existenta unui mecanism care urmarea crearea unui profit cat mai mare in firmele subcontractante, profit din care erau scoase, prin intermediul unor companii off-shore, sumele de bani necesare platii mitelor, prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Sumele de bani cu titlu de mita erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractanta, fie erau scoase in numerar din bancile din afara teritoriului Romaniei si aduse tot in numerar in tara folosind diferiti intermediari, toate acestea facandu-se in scopul ascunderii sursei veniturilor”, au mai retinut procurorii.

Ulterior, in 16 octombrie, procurorii au efectuat in acest dosar perchezitii in 56 de locuri din Bucuresti si judetul Ilfov la sedii de societati comerciale, de fundatii sau domicilii ale unor persoane. Printre cei vizati de perchezitii au fost oamenii de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica, Nicolae Dumitru, Catalin Harnagea, fost director SIE, firma lui Claudiu Florica, fost sef Fujitsu in Romania, domiciliul fostului tenisman Dinu Pescariu, precum si la o fundatie a acestuia, la cel al fostului ministru Gabriel Sandu. In 27 octombrie, au fost adusi cu mandat la DNA oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si primarul Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, care, dupa mai multe ore de audieri, au fost retinuti, iar doua zile mai tarziu arestati preventiv.

Cocos, Stefan si Dumitru sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mita in forma continuata si spalare de bani. Dorin Cocos a pretins, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu. In cazul lui Nicolae Dumitru procurorii au constatat ca, pentru a-si exercita influenta asupra ministrilor Mihailescu si Nica, dar si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, el a pretins si primit de la alta persoana implicata, prin virament, in contul firmei pe care o controla, 7,65 milioane USD.

In noiembrie, seful DNA a declarat ca valoarea contractelor Microsoft si EADS verificate in acest dosar depaseste 1 miliard de euro, explicand ca “sunt ministere care apar si intr-o parte si in alta”.

* In 20 noiembrie, sefa DIICOT Alina Bica a fost ridicata si dusa la DNA pentru audieri in dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala. Ulterior, dupa mai multe ore de audieri, ea fost retinuta, alaturi de alte persoane, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita in perioada cand era secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.

Doua zile mai tarziu, Alina Bica a fost arestata preventiv, alaturi de alti membri ai Comisiei, aceasta prezentandu-si si demisia din functia de sef DIICOT. In acest caz, procurorii anticoruptie au cerut ridicarea imunitatii in vederea arestarii preventive a deputatului UDMR Marko Attila (cerere admisa, insa parlamentarul este plecat din tara) si a deputatului PDL Catalin Teodorescu (cerere initial respinsa prin neintrunirea numarului de voturi necesar, procurorii dispunand control judiciar, insa ulterior Camera Deputatilor a corectat eroarea privind cvorumul necesar si cererea s-a considerat aprobata).

In 15 decembrie, DNA a anuntat ca dosarul a fost trimis in judecata la ICCJ. Membrii Comisiei sunt acuzati ca, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, au aprobat, in 15 martie 2011, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul Emil Nutiu, prin care a fost stabilita valoarea de peste 377 milioane lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, fapt ce a condus la un prejudiciu de peste 263 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, respectiv

Gheorghe Stelian si alte persoane.

* In 19 iunie, Mircea Basescu, fratele presedintelui, a fost citat la DNA — Structura centrala pentru a fi audiat in dosarul in care Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, a formulat o plangere penala impotriva lui. Avocatul familiei Anghel, Pavel Abraham, depusese la dosar probe audio si video care l-ar fi incriminat pe Mircea Basescu.

Pe de alta parte, fiica si ginerele lui Bercea Mondial erau cercetati de procurorii DNA Constanta dupa ce, la sfarsitul lunii mai, au fost prinsi in flagrant in timp ce-l santajau pe Mircea Basescu, amenintandu-l cu darea in vileag a unor pretinse fapte de coruptie daca nu le va da suma de 280.000 de euro.

Mircea Basescu a fost retinut pentru trafic de influenta in 19 iunie, alaturi de Marian Capatana, iar o zi mai tarziu au primit mandate de arestare preventiva in urma deciziei Tribunalului Bucuresti. In 14 iulie, DNA a anuntat ca Mircea Basescu a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, alaturi de complicele sau.

Potrivit DNA, la inceputul anului 2011, dupa ce fata de Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, s-a luat masura arestarii preventive, fiul sau — Florin Anghel — i-a remis lui Mircea Basescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Capatana, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei pentru a obtine o situatie favorabila acestuia: fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

* Presedintii CJ care s-au aflat in atentia DNA in 2014 sunt:

—Nicusor Constantinescu — Constanta (15 ianuarie — incepere urmarire penala intr-unul dintre dosare, extindere in alta cauza si impunere interdictie de a parasi tara, 10 februarie — control judiciar, 19 martie — retinut, 25 aprilie — trimitere in judecata, 27 mai — trimis in judecata al doilea dosar, 14 noiembrie — trimis in judecata in al treilea dosar)

—Mircea Cosma — Prahova (11 februarie — retinut, 11 aprilie — trimis in judecata)

—Adrian Duicu — Mehedinti (3 aprilie — retinut, 28 iulie — trimis in judecata)

—Horea Uioreanu — Cluj (28 mai — retinut, 23 iunie — trimis in judecata in primul dosar, 7 iulie — trimis in judecata in al doilea dosar)

—Dragos Benea — Bacau (5 august — prezent la DNA);

—Gheorghe Bunea Stancu — Braila (8 august — arestat la domiciliu, 21 august — DNA cere din nou arestarea, 2 octombrie — trimis in judecata)

—Aristotel Cancescu — Brasov (6 octombrie — retinut, 17 decembrie — trimis in judecata)

—Vasile Silvian Ciuperca — Ialomita (cercetat (surse) — 29 octombrie)

—Mircea Molot — Hunedoara (3 decembrie — retinut)

—Cristinel Bigiu — Buzau (6 decembrie — retinut)

—Titu Bojin — Timis (10 decembrie — ridicat, 11 decembrie — pus sub control judiciar).

In majoritatea acestor cazuri, procurorii DNA au obtinut ulterior retinerii sefilor CJ si mandate de arestare preventiva sau arest la domiciliu.

De asemenea, de anchetele DNA au fost vizati si unii vicepresedinti de CJ — Alexandru Iosif Francis Kiss — Bihor, Florin Mija — Braila, Ioan Tiberiu Balint — Hunedoara si doi fosti sefi de CJ, respectiv Constantin Ostaficiuc — Timis, Constantin Nicolescu — Arges, pentru fapte savarsite in timpul functiei.

Printre infractiunile care se regasesc in cazul mai multor sefi CJ se afla abuz in serviciu, trafic de influenta, luare de mita, folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite. In majoritatea cauzelor este vorba de atribuire de contracte din bani publici catre firme “de casa” si interventii pentru numirea sau mentinerea unor persoane in fruntea unor institutii.

O atentie deosebita din partea mass-media au avut-o dosarele in care au fost implicati seful CJ Mehedinti, Adrian Duicu, si seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu.

Cazul lui Adrian Duicu a fost mediatizat deoarece in dosar s-a vorbit ca acesta si-a folosit influenta politica din cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra sefului Politiei Romane, Petre Toba, pentru numirea sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, intr-o structura de conducere din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). De asemenea, Duicu a promis ca isi va folosi influenta sa o numeasca pe sotia lui Stefan Ponea intr-o functie de conducere la DNA sau PICCJ.

Cele trei dosare ale lui Nicusor Constantinescu, dar si faptul ca acesta nu a revenit in tara la data stabilita de magistrati, ulterior fiind emis mandat de arestare, au facut ca atentia presei sa fie constanta pe parcursul intregului an in acest caz.

* Un alt dosar important instrumentat de DNA a fost cel referitor la retrocedarea ilegala de suprafete foarte mari de paduri, printre persoanele implicate fiind si parlamentari, magistrati, avocati si oameni de afaceri.

In acest caz, au fost retinuti si ulterior arestati preventiv fostii parlamentari Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, Andrei Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza.

Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic si cumparare de influenta, spalare a banilor, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, incepand cu aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, impreuna cu deputatul Ioan Adam, Paltin Sturdza si Dan Bengescu, a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a unui teren forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotarare judecatoreasca a Tribunalului Covasna.

In dosar este urmarit penal si senatorul Ilie Sarbu, pentru folosirea influentei de o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat, dar si Adam Craciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz in serviciu si sprijinirea unui grup infractional organizat.

Conform DNA, prejudiciul in sarcina Regiei Nationale a Padurilor Romsilva in acest caz este de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img