marți, 23 aprilie, 2024

Un barbat a incercat sa se sinucida langa Guvern.Vezi detalii

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, in unanimitate, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind neconstitutionalitatea legii referitoare la statutul alesilor locali.

Astfel, primarii condamnati cu suspendare trebuie sa isi piarda mandatele, au decis magistratii.

“O singura decizie am luat astazi, in unanimitate, aceea de a admite sesizarea presedintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o in totalitate neconstitutionala. Am avut in vedere ca s-a creat un regim discriminatoriu si ca solutia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apara integritatea, responsabilitatea functiei de ales local”, a declarat presedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

In data de 22 iunie, Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, care prevede ca cei care au fost condamnati cu suspendare pentru fapte de coruptie nu isi pierd mandatul.

In sesizarea semnata pe Klaus Iohannis si publicata pe site-ul Administratiei prezidentiale, se arata ca: ”Noua optiune a legiuitorului este conjuncturala, nu ia in considerare un interes social real si vine in contradictie cu valorile sociale ocrotite prin lege. In opinia noastra, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept”.

De asemenea, Klaus Iohannis mai sustine ca legea aduce atingere luptei anticoruptie.

“Diminuarea prin lege a standardelor de integritate si de lupta impotriva coruptiei, in sensul ca incetarea mandatului de ales local intervine doar in cazul condamnarii definitive pentru infractiunile de dare si luare de mita, iar nu si in cazul altor fapte de coruptie prevazute in Codul penal si in alte legi speciale, este de natura sa afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum si angajamentele internationale asumate de Romania. Se incalca, in consecinta art. 11 coroborat cu art. 1 alin. (3) din Constitutie”, se mai mentioneza in sesizare.

La inceputul lunii iunie, Senatul a respins cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis cu privire la aceasta lege, mentinand astfel varianta initiala potrivit careia alesii condamnati cu suspendare nu isi pierd mandatul.

Lege: Alesii condamnati nu isi pierd mandatul

Legea propune incetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte al CJ sa se produca doar in cazul condamnarii prin hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare pentru sanctiunile de dare de mita si luare de mita incetarea de drept a mandatului sa se produca in cazurile de hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

Astfel, incetarea mandatului nu se aplica in cazul condamnarilor cu suspendare.

In cererea de reexaminare, presedintele precizeaza ca exercitarea functiilor de primar, consilier sau presedinte al CJ de catre o persoana condamnata penal, in baza unei hotarari judecatoresti definitive, cu suspendare plaseaza sub semnul vulnerabilitatii exercitarea mandatului de ales local.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img