sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Un cercel din aur din secolul al XI-lea a fost descoperit pe un câmp din Danemarca

Distribuie:

Publicat:

Un cercel din aur din secolul al XI-lea, provenind probabil din Orientul Mijlociu, a fost descoperit în Danemarca, a anunţat duminică Muzeul Naţional danez, relatează dpa.

Bijuteria a fost găsită de Frants Fugl Vestergaard, cu ajutorul unui detector de metale, pe un câmp din Iutlanda de Vest, potrivit Agerpres.

Este prima descoperire a unui astfel de obiect în Scandinavia, a afirmat muzeul din Copenhaga într-un comunicat.

Se bănuieşte că cercelul, sub formă de semilună, ar fi un cadou de la împăratul Bizanţului pentru o căpetenie a vikingilor, a precizat muzeul, adăugând că obiectul va fi expus începând de luni.

"Este ceva unic pentru noi", a declarat expertul Peter Pentz de la Muzeul Naţional danez.

"Ştim de existenţa a doar 10 până la 12 alte exemplare în întreaga lume şi nu am descoperit niciodată unul în Scandinavia", a mai spus el.

Vikingii au adus înapoi mii de monede de argint din incursiunile, călătoriile şi expediţiile lor comerciale, însă aproape niciodată bijuterii, a adăugat Pentz.

El şi-a exprimat surprinderea în legătură cu locul descoperirii obiectului, deoarece nu se ştia despre existenţa unui sit viking în apropiere. Aur provenind din Bizanţ fusese găsit anterior sub formă de obiecte funerare în mormintele vikingilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img