vineri, 29 martie, 2024

Un electrician a suferit un transplant dublu de brate si de umeri: ‘Primele 24 de ore au fost oribile. Aveam impresia ca am doua camioane pe umeri’

Distribuie:

Publicat:

Islandezul Felix Gretarsson, care a devenit la 13 ianuarie primul pacient care a beneficiat de un dublu transplant de membre superioare şi de umeri în timpul unei intervenţii chirurgicale realizate în oraşul francez Lyon, a oferit primele sale impresii asupra noilor sale braţe, relatează joi AFP.

La două săptămâni după grefa bilaterală de braţe la care a fost supus, electricianul în vârstă de 48 de ani a mărturisit într-un interviu acordat săptămânalului Tribune de Lyon că se simte "foarte bine", scrie agerpres.ro.

"Nu a fost uşor, a fost foarte dureros. Primele 24 de ore au fost oribile", a precizat bărbatul adăugând că a avut "impresia că ar avea două camioane pe umeri".

"Iau multe analgezice, dar simt progrese în fiecare zi", a spus Gretarsson care în prezent se recuperează în camera sa din cadrul secţiei de transplanturi de la Spitalul Edouard Herriot din Lyon.

La data de 13 ianuarie, după un transplant care a durat mai bine de patru ore, patru echipe de chirurgi i-au oferit noi braţe şi umeri.

"Am ştiut întotdeauna că se va întâmpla", a declarat Felix Gretarsson amintind că a sperat "hotărât" la acest transplant din 2007.

Bărbatul a spus că a început să îşi însuşească braţele, care sunt "calde" şi "sănătoase", dar şi mâinile. "Îmi plac mâinile mele. Arată ca cele de dinainte", pierdute într-un accident petrecut în urmă cu 23 de ani, în timp ce lucra la o linie de înaltă tensiune, în Islanda.

Felix Gretarsson se arată "foarte optimist" în ceea ce priveşte recuperarea mobilităţii, chiar dacă admite că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple. "Dar, cred că cel puţin pe partea dreaptă o să-mi pot mişca degetele. Şi dacă nu, ei bine, chiar dacă trebuie să-mi retragă braţele deasupra cotului, tot va fi mai bine decât înainte pentru că nu aveam nimic de care să-mi ataşez protezele", a explicat el.

"Există un motiv pentru toate şi cred că tot acest proces va avea ca rezultat o victorie complet neaşteptată!", a încheiat el.

Însoţit de soţia sa, Sylwia, Felix Gretarsson trebuie să rămână încă trei săptămâni în spital înainte de a fi transferat într-o secţie de recuperare fizică şi neurologică din Saint-Genis-Laval, lângă Lyon. Cu un nou obiectiv: să devină mentor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img