joi, 28 martie, 2024

Un expert al ONU cere interzicerea terapiilor de conversie impotriva persoanelor LGBT, considerandu-le degradante si discriminatorii

Distribuie:

Publicat:

"Terapiile de conversie", care urmăresc să schimbe orientarea sexuală a persoanelor LGBT, sunt "degradante şi discriminatorii", a declarat miercuri un expert independent al ONU, care cere interzicerea lor la nivel mondial, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

"Aceste practici constituie o încălcare flagrantă a drepturilor la integritate fizică, la sănătate şi la libertatea de exprimare a orientării sexuale şi a identităţii de gen ale unei persoane", a subliniat Victor Madrigal-Borloz într-un comunicat.

"Atunci când sunt aplicate prin forţă, ele reprezintă de asemenea o încălcare a interdicţiei de tortură şi de rele tratamente", a adăugat expertul, care a primit în ultimele luni date şi mărturii din circa o sută de ţări.

Aceste terapii "vizează exclusiv persoanele LGBT şi integritatea lor personală şi autonomia lor, deoarece orientarea lor sexuală şi identitatea lor de gen nu intră în ceea ce este perceput ca normă dezirabilă", a declarat el.

Experţii independenţi ai ONU sunt afiliaţi Consiliului Drepturilor Omului, dar opinia lor nu angajează organizaţia.

"Terapiile de conversie", practicate în special în SUA, dar şi în Europa, vizează, deseori împotriva voinţei lor, adolescenţi homosexuali sau transgender. Ele pot implica injecţii masive de testosteron sau tehnici pentru inducerea unei aversiuni, cum ar fi supunerea la electroşocuri a unei persoane căreia i se arată în acelaşi timp acte homosexuale.

În 2013, Asociaţia Medicală Mondială a condamnat aceste "terapii de conversie", spunând că sunt încălcări ale drepturilor omului şi considerându-le incompatibile cu etica acţiunii medicale.

Niciun studiu cunoscut nu a ajuns la concluzia că orientarea sexuală poate fi modificată în manieră permanentă. Totuşi, a fost dovedit ştiinţific că astfel de "terapii" pot duce la depresie, la tulburări anxioase, la pierderea de senzaţii sexuale şi la un risc crescut de suicid.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img