vineri, 19 aprilie, 2024

Un grup de medici a gasit o utilizare surprinzatoare pentru smartphone-urile vechi: interventiile chirurgicale pe creier

Distribuie:

Publicat:

In cele mai multe cazuri, ai dori ca doctorul care te opereaza pe creier sa isi lase telefonul deoparte in timpul procedurii. Nu si in acest caz: o echipa de chirurgi din Brazilia a inceput sa ataseze vechi modele de iPhone la echipamentul chirurgical pentru a inlocui camerele mari si scumpe si monitoarele care sunt folosite in mod normal.

Smartphone-urile au facut metodele chirurgicale „minim invazive” mai ieftine, mai eficiente si mai usor de invatat pentru viitorii chirurgi. Metoda poate fi aplicata si in tarile in care infrastructura nu poate sustine echipament medical costisitor, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. „Scopul nostru initial este de a reduce pretul echipamentului neuroendoscopic”, a precizat co-autorul proiectului, Mauricio Mandel, doctor si profesor la Universitatea São Paulo. „Am ajuns sa cream o noua metoda mai intuitiva si mai fluida pentru realizarea acestor proceduri”.

Mandel si colegii sai au testat camera de la smartphone intr-o serie de interventii chirurgicale – proceduri care implicau perforarea nasului, gurii sau capului pacientului si utilizarea unui endoscop (un tub lung si flexibil) in incizie. In mod normal, aceste proceduri necesita o camera video in capatul endoscopului si filmeaza interiorul capului pacientului. Video-ul este afisat pe un monitor amplasat langa masa de operatie. Astfel, chirurgii  se uita la monitor si nu la capul pacientului.

In cadrul studiului, autorii au montat iPhone-urile (modelele 4, 5 si 6) pe endoscopuri cu ajutorul unui adaptor special. Au efectuat acest tip de procedura pe 42 de pacienti. Noua (vechea) tehnologie le-a permis medicilor sa fie concentrati pe pacienti, uitandu-se la ecranul telefonului si nu la un monitor. Folosind Wi-Fi-ul din dotarea smartphone-urilor, chirurgii au transmis live imaginile pe care membrii echipei le puteau privi din afara salonului de operatie. Conform autorilor, toate cele 42 de operatii au avut succes si nu a aparut nicio complicatie care putea sa implice utilizarea smartphone-ului. Mai mult decat atat, doctorii au ales sa nu mai revina la metoda traditionala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img