joi, 28 martie, 2024

Un monument faimos din Copou va fi transformat in hotel cu restaurant. Aici au fost tratati bolnavii de TBC

Distribuie:

Publicat:

Una dintre cele mai importante cladiri istorice din Iasi ar urma sa fie transformata intr-un hotel cochet • Actualul proprietar a cerut Primariei Iasi sa aprobe schimbarea destinatiei • Edilii au emis la finalul anului trecut un certificat de urbanism • Omul de afaceri care detine cladirea a declarat ca vrea sa vada ce permite legea, legat de schimbarea destinatiei • Monumentul a fost construit de Dimitrie Ralet in secolul al XIX-lea • Initial, cladirea era scoasa la vanzarea cu tot cu teren, la un pret ce depasea suma de 650 de mii de euro • Imobilul se afla intr-o stare destul de avansata de degradare

O cladire istorica din Copou, situata pe strada Ralet nr.4, a devenit o tinta pentru dezvoltarea unei noi afaceri. Construita in secolul al XIX-lea, omul de afaceri Stefan Holivcov a cumparat-o de la mostenitorii de drept. La scurt timp, acesta anuntase ca vrea sa o vanda cu peste 650 de mii de euro, dar, deocamdata, nu s-au aratat oferte. Recent, Holicov, implicat in afaceri de panificatie, a solicitat de la Primaria Iasi un certificat de urbanism in vederea schimbarii de destinatie a cladirii.

"Schimbare destinatie imobil existent in hotel cu restaurant prin mansardare cladire monument si supraetajare anexa", se arata in certificatul de urbanism aprobat de municipalitate.

Zona in care este amplasata cladirea este una destul de generoasa. Actualul imobil are o suprafata de 800 metri patrati, plus teren de peste 2000 de metri patrati. In trecut, in monumentul mentionat a functionat o sectie a Spitalului de Pneumoftiziologie, unde erau tratati bolnavii de TBC. De mai bine de un deceniu, casa nu a mai fost folosita, aflandu-se intr-o stare destul de avansata de degradare. In conditiile in care investitorul va respecta arhitectura actuala, Casa Ralet va putea deveni una dintre cele mai frumoase bijuterii din Copou. Contactat telefonic, Stefan Holicov a precizat ca, deocamdata, a cerut o informare de la primarie pentru a vedea ce optiuni are in vederea dezvoltarii unui proiect. Omul de afaceri controleaza societatea Panifcom SA, una dintre cele mai mari firme de morarit si panificatie. In 2016, cifra de afaceri a societatii a fost de 24,4 milioane de lei, cu un profit de aproape 3 milioane de lei.

Cladire incarcata de istorie

Imobilul din Copou a fost construit de Dimitrie Ralet, care a trait in perioada 1817 – 1858. Momentan, cladirea are o imagine dezolanta, ce poate fi schimbata doar de actualii proprietari.

"Prozator, dramaturg si poet, acesta a fost fiul spatarului Alexandru Ralet din Botosani si al Mariei, fiica bogatului negustor bucovinean, baronul Teodor Mustata. Presedinte al Tribunalului din Botosani (1841), director al Departamentului Dreptatii sub Grigore Alex. Ghica (1849), Ministru al Cultelor si Invatamantului (1854), secretar al Divanului Ad-Hoc (1857), a fost membru marcant al Partidei Nationale in 1848 si apoi al Comitetului Unionist (1856). Ca mai toata generatia sa, Ralet Dimitrie incepe prin a publica versuri, traduceri si imitatii de un romantism melancolic aflat sub semnul tutelar al lui Lamartine. Odata depasit momentul mimetic, el isi valorifica inclinatia spre satira si observatie morala in fabule, in versuri si fiziologii in proza. In urma evenimentelor de la 1848, Ralet publica pe foi volante un ciclu de satire care s-a bucurat de mare raspandire, «Plutarftul Moldovei»; adevarate pamflete versificate, aceste satire scrise intr-un moment de mare cumpana, fara nicio intentionalitate artistica, au calitati indiscutabile, dincolo de documentul social propriu-zis, decurgand tocmai din retorica involuntara a indignarii, din avalansa demascatoare a faptelor care contureaza uriase caricaturi morale ale domnitorului Mihail Sturdza si ale camarilei sale", se arata in documentele de arhiva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img