sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Un nou capitol pentru Apple: rege al serviciilor

Distribuie:

Publicat:

Apple este o companie cunoscuta pentru calitatea produselor sale. De la iMac, la iPhone, Apple se lauda cu o satisfactie foarte mare a clientilor sai. Insa ultimii ani au adus o schimbare in pozitionare a companiei, iar cea mai recenta serie de evenimente au subliniat poate cel mai mult acest lucru.

CES 2019 este unul dintre cele mai importante evenimente la nivel global. Acesta aduna anual cei mai importanti producatori de electronice si electrocasnice, fiind locul perfect in care acestia arata produsele ce vor popula magazinele in anul respectiv. CES este un eveniment la care Apple nu participa. Insa, in acest an, am avut parte de o editie in care s-a discutat poate cel mai mult in legatura cu gigantul american. Motivul?

Samsung, Vizio, LG si Sony au anuntat ca televizoarele lansate in 2019 vor fi compatibile cu anumite servicii Apple. AirPlay 2, iTunes si Homekit sunt serviciile pe care le veti putea gasi pe unele dintre televizoarele lansate de catre acesti producatori. Din pacate, cele 3 servicii nu vor fi prezente simultan pe oricare dintre aceste televizoare, Samsung alegand sa omita HomeKit. La randul lor, ceilalti trei vor omite iTunes, dar vor oferi optiunile AirPlay 2 si HomeKit.

Vocile specialistilor spun ca aceste functionalitati au aparut pe lista de specificatii a viitoarelor modele de televizoare deoarece Apple se pregateste sa lanseze un serviciu de streaming video. Nu avem o data certa, insa Tim Cook a promis ca Apple va lansa noi servicii, intr-un acordat lui Jim Cramer, in emisiunea Mad Money, de la CNBC.

Aceasta decizie isi doreste sa cimenteze pozitia Apple ca jucator important pe pietele serviciilor digitale, dupa o cariera inceputa in anul 2003. Atunci, Apple incepea sa schimbe definitiv industria muzicii si a modului in care oamenii asculta muzica, prin lansarea iTunes Store. Doi ani mai tarziu, acesta devenea disponibil si pentru utilizatorii Microsoft Windows. A fost primul pas care a aratat ca Apple este disponibil sa lase anumite componente sa existe si in afara propriului ecosistem, atat timp cat urmarile sunt profitabile.

Trei ani mai tarziu, Apple lansa App Store, ca in 2010 sa-si completeze lista de servicii prin lansarea iCloud. Aparitia conexiunilor de mare viteza a dus la schimbarea modului in care oamenii consuma divertismentul, iar Apple a raspuns prin lansarea propriului serviciu de streaming audio. Apple Music a devenit rapid unul dintre cele mai folosite servicii de streaming din lume, fiind depasit doar de catre Spotify. 

Toate aceste eforturi au generat incasari uluitoare pentru Chiar dacă familia de iPhone-uri reprezintă în continuare sursa principală de venit pentru Apple, iar cresterea este sustinuta de la un trimestru la altul. Chiar daca familia de iPhone-uri reprezinta in continuare sursa principala de venit pentru Apple, serviciile au generat in ultimul trimestru (Q4 2018) incasari de peste $30 de miliarde sau aproximativ o treime din cat reuseste Microsoft sa incaseze.

Cresterea incasarilor din servicii are si o alta cauza. Apple a investit serios in prelungirea vietii actualelor dispozitive portabile. iOS 12, cea mai recenta versiune a sistemului de operare pentru iPhone si iPad, este compatibil cu venerabilul iPhone 5S, un smartphone lansat tocmai in 2013. Asta inseamna ca utilizatorii nu mai au atat de multe motive sa treaca la urmatoarea generatie.

Acest lucru s-a vazut si in ultimele stiri venite de la Apple. Pentru prima data in foarte multi ani, CEO-ul companiei s-a vazut nevoit sa rectifice o estimare in jos, cauzand ingrijorari pe bursa. Printre cauze s-a numarat schimbarea bateriilor contra unui tarif foarte mic pentru anumite modele. De fapt, multi utilizatori de , iPhone 8 și iPhone X, iPhone 8 Plus, chiar si cei de 7 si 7 Plus nu au simtit nevoia sa treaca la urmatoarea generatie, intrucat Apple a dotat vechile generatii cu o experienta foarte buna de utilizare.

Pentru ca intreaga piata de telefoane mobile stagneaza, cresterea urmeaza sa vina din servicii. Iar Apple pare mai pregatit ca oricand sa profite de acest lucru.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img